Tansanian korruptioskandaali syvenee, budjettituki yhä jäissä
Suomen johtama avunantajaryhmä pohtii, jatkaako budjettituen keskeytettyjä maksatuksia.
Kehitysapua Tansanialle antavat maat, Suomi mukaan lukien, eivät ole palauttaneet maan aiemmin jäädytettyjä budjettituen maksatuksia.
Maassa julkaistiin viime viikolla valtiontalouden tarkastusviraston raportti laajasta energiasektorin korruptiotapauksesta, joka sai avunantajat jäädyttämään budjettituen aiemmin syksyllä. Raportin julkaisu oli ehtona tuen jatkamiselle, mutta nyt avunantajat odottavat raportin käännöstä sekä hallituksen toimenpiteitä, kertoo Suomen Tansanian suurlähettiläs Sinikka Antila.
"Seuraavaksi on tärkeää nähdä, miten mahdollisiin väärinkäytöksiin puututaan. Se vie kuitenkin aikaa", hän toteaa.
Antilan mukaan korruptiotapauksen tutkinta on edennyt niin hyvin, että yksi vaihtoehto on maksaa maalle osa budjettituesta. Päätöksiä ei kuitenkaan ole vielä tehty.
Korruptiotapaus kiinnostaa avunantajia, sillä yleinen budjettituki on suoraan valtion budjettiin maksettavaa kehitysapua. Ilmi tulleet korruptioepäilyt koskevat julkisia varoja, eli välillisesti myös kehitysyhteistyörahoja.
Suomen johtaman 11 maan avunantajaryhmän oli tarkoitus maksaa tukea budjettivuonna 2014–2015 noin 559 miljoonaa dollaria eli noin 453 miljoonaa euroa. Avun jäädyttäminen on aiheuttanut vaikeuksia Tansanian taloudelle, sillä maan budjetista jopa viidennes tulee juuri budjettituesta.
Kritisoitu ministeri vieraili myös Suomessa
Korruptioskandaalissa on kyse valtion energiayhtiön Tanescon sekä yksityisen energiafirma IPTL:n vuonna 2006 perustamasta sulkutilistä, jonne talletettiin noin 122 miljoonaa dollaria eli lähes 100 miljoonaa euroa julkisia varoja. Viime vuoden lopulla rahat vapautettiin ulkomaisille pankkitileille, joita hallinnoivat ulkomaiset liikemiehet ja hallituksen viranomaiset. Tapausta käsiteltiin viime viikolla useita päiviä Tansanian parlamentissa.
Parlamentin valvontakomitean mukaan useat korkea-arvoiset virkamiehet pääministeri Mizengo Pindaa myöten ovat sallineet vilpilliset rahansiirrot. Pinda näyttää kuitenkin säästyvän erolta, sillä parlamentti äänesti lauantaina yleisen syyttäjän, energia- ja kaivosministerin, energia- ja kaivosministeriön sihteerin sekä maa- ja asumisministerin erottamisen puolesta. Parlamentti vaatii myös tutkimusten jatkamista. Antilan mukaan erottaminen on tällä hetkellä presidentti Jakaya Kikweten pohdittavana.
Tansania on Suomen pitkäaikaisin ja rahallisesti yksi merkittävimmistä kumppanimaista. Tänä vuonna Suomen oli määrä antaa Tansanialle kahdenvälistä apua noin 31 miljoonaa euroa, josta 11 miljoonaa yleistä budjettitukea.
Väärinkäytökset eivät koske Suomen omien hankkeiden rahoja, mutta erotettavaksi vaadittu energia- ja kaivosministeri Sospeter Muhongo vieraili viime syksynä Suomessa kannustamassa suomalaisia sijoittajia Tansanian uusiutuvan energian sektorille. Antila oli matkalla mukana. Hänen mukaansa matka sujui verkostoitumisen kannalta hyvin.
"On sääli, jos menetämme hänet. Mutta jos poliittinen vastuu pitää ottaa, niin sitten se pitää ottaa", hän toteaa.
Korruptioskandaali ei ole Tansanian ensimmäinen, ja Antilan mukaan maa kärsiikin avoimuuden puutteesta. Se, että parlamentissa on kuitenkin puoluekannasta riippumatta tuomittu mahdolliset väärinkäytökset, on hänen mukaansa kuitenkin myönteinen asia. Tapausta käsitellyt parlamentin istunto myös näytettiin suorana televisiosta, ja miljoonat tansanialaiset seurasivat lähetystä pubeissa ja kahviloissa, hän kertoo.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia