Tietokirjailijat: Hallituksella vaarallinen arvio öljyn tulevaisuudesta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tietokirjailijat: Hallituksella vaarallinen arvio öljyn tulevaisuudesta

Tietokirjailijat kritisoivat hallituksen kansallista energia- ja ilmastostrategiaa hitaudesta öljyn kulutuksen vähentämisen suhteen.

Suomen hallitus on ottamassa suuren ja hallitsemattoman riskin kirjaamalla viime kuussa julkaistuun ilmasto- ja energiastrategiaansa vähättelevän arvion öljyn tulevaisuudesta yhteiskunnan pääenergiamuotona, arvioi joukko öljyä tutkineita tietokirjailijoita.

Into Kustannukselle Suomi öljyn jälkeen -tietokirjan kirjoittaneiden Rauli Partasen, Heikki Wariksen ja Harri Paloheimon mukaan strategian pohjana on käytetty kansainvälisen energiajärjestö IEA:n ylioptimistisia näkemyksiä öljyn tuotanto- ja kehitystrendeistä.

Lukuisten kansainvälisten asiantuntija-arvioiden mukaan öljyn tuotanto ja hinta ovat kehittymässä kansainvälisen IEA:n energiaraportteihin verrattuna oleellisesti huonompaan suuntaan, kirjailijat sanovat.

Kirjoittajat muistuttavat, että yhteiskunnat ja talousjärjestelmät ovat riippuvaisia riittävän edullisesta öljystä, joka on strategisesti maailman tärkein luonnonvara. Strategiassa ei kuitenkaan pyritä vähentämään Suomen öljyriippuvuutta vaan päinvastoin kasvattamaan sitä.

Esimerkiksi öljyn kulutusta esitetään leikattavaksi helpoista kohteista kuten öljylämmityksestä, mutta kirjailijoiden mukaan suuria investointeja vaaditaan kaikkiin öljyä käyttäviin yhteiskunnan toimintoihin.

Samalla he muistuttavat, että IEA:n pääekonomistin Fatih Birolin mukaan varautumistoimet öljyn hinnan kallistumiseen olisi pitänyt jo aloittaa.

Kirjailijat edustavat fossiilisten polttoaineiden hintojen nousuun varautuvan kansainvälisen ASPO International -järjestön Suomen osastoa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia