"Torikokouksen häätö rikkoo kokoontumisvapautta"

04.05.2012

 

Occupy Helsinki -likkeen mielenosoitus Narinkkatorilla. (Kuva: Matti Mattila / cc 2.0)Occupy Helsinki -likkeen mielenosoitus Narinkkatorilla. (Kuva: Matti Mattila / cc 2.0)Helsingin rakennusviraston päätös purkaa syksystä asti jatkunut Occupy Helsinki -mielenosoitus rikkoo hallitusmuodossa turvattua kokoontumisvapautta, sanoo Elonkehä-lehden vastaava päätoimittaja Jouko Kämäräinen verkkolehti Fifissä.

Kämäräisen mukaan rakennusviraston ja kaupungin tulkinta, että "tulipaikka, teltat, vaunut tai katokset eivät ole kokoontumislain tarkoittamia kokousvälineitä", on ristiriidassa kokoontumislain kanssa.

Suomen lainsäädännön mukaan myös tilapäiset rakennelmat ovat sallittuja, Kämäräinen muistuttaa.

Kämäräisen mukaan rakennusviraston linjaus on hämmentävä, koska samaan aikaan on vireillä useita virallisia kansalaisten vaikutusmahdollisuuksien lisäämiseen tähtääviä julkisen vallan hankkeita. Näiden hankkeiden avainkäsitteitä ovat avoimuus, demokratia, aktiivinen osallisuus, vuorovaikutus ja yhteisöllisyys.

Ongelmiin törmätään Kämäräisen mukaan silloin, kun kansalaistoiminta muuttuu todelliseksi ja kansalaisiin iskostettu vahva side "suomalaisen tapakulttuurin staattiseen hygieniatasapainotilaan rikkoutuu", eivätkä aktivistit ymmärrä, "että Suomessa asiat hoidetaan sisäpiirien kesken siististi kabineteissa, ei vallan monumenttien väliin istutetulla tasaisella, vihreällä nurmikolla".