Trooppisia metsiä hävitetään vientimaatalouden tarpeisiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Trooppisia metsiä hävitetään vientimaatalouden tarpeisiin

Lähes kolme neljäsosaa prosenttia trooppisten metsien häviämisestä johtuu siitä, että metsää muutetaan maatalousmaaksi – usein laittomasti ja vientitarkoituksessa, käy ilmi ensimmäisestä aiheesta tehdystä tutkimuksesta.

71 prosenttia trooppisten metsien häviämisestä johtuu siitä, että metsää muutetaan kaupalliseksi maatalousmaaksi – usein laittomasti ja vientitarkoituksessa, käy ilmi ensimmäisestä aiheesta tehdystä tutkimuksesta.

Yhdysvaltalaisen Forest Trends -järjestön mukaan troopisten metsien häviäminen lisääntyy hälyttävällä vauhdilla, ja tilanne on pahempi kuin aiemmin on luultu. 

Tutkimuksen mukaan lähes puolet maatalouden takia hävitetyistä metsistä hävisi laittomasti vuosina 2000–2012. Laittomalla maalla tuotetuista maataloushyödykkeistä lähes puolet meni vientiin, ja niiden arvo oli noin 47 miljardia euroa vuodessa.

Käytännössä se tarkoittaa, että ulkomainen kuluttajakysyntä johti yli 200 000 neliökilometrin laajuiseen laittomaan trooppisten metsien häviämiseen 12 vuoden aikana, raportissa lasketaan. Tämä tarkoittaa noin viittä jalkapallokenttää minuutissa.

Suurimpia ostajia olivat EU, Kiina, Intia, Venäjä ja Yhdysvallat ja viejiä Brasilia ja Indonesia. Suosittuja tuotteita ovat esimerkiksi soija, naudanliha, palmuöljy ja sellu.

Raportin mukaan tilanne on todellisuudessa todennäköisesti vielä pahempi ja ilmiö yleistyy tulojen lisääntymisen sekä maataloustuotteiden kysynnän kasvun vuoksi tulevaisuudessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia