Tuhannet yhä taivasalla Ecuadorissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tuhannet yhä taivasalla Ecuadorissa

Maanjäristyksen runtelema maa on saanut vasta 15 prosenttia tarvitsemastaan avusta.

Ainakin 73 000 ihmistä on joutunut pois kodistaan Ecuadorissa viime kuussa maan luoteisosia ravisuttaneen maanjäristyksen takia, kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR.

Huhtikuun puolivälissä tapahtunut 7,8 magnitudin maanjäristys vei hengen UNHCR:n mukaan yli 650 ihmiseltä. YK on julkistanut 84 miljoonan dollarin, eli noin 75 miljoonan euron, hätäapuvetoomuksen, josta kuitenkin vasta 15 prosenttia on saatu kerättyä kasaan.

UNHCR:n eilen julkaiseman tiedotteen mukaan yli 30 000 ihmistä elää tilapäisissä keskuksissa, joissa etenkin naiset ja lapset kaipaavat suojelua väkivallalta. Jännitteitä uhkaa aiheuttaa myös se, että tuhannet ihmiset elävät perheissä, joiden resurssit ovat muutenkin pienet. 15 000 ihmistä on menettänyt järistyksessä henkilöllisyystodistuksensa, mikä vaikeuttaa peruspalvelujen saantia.

Järistys tuhosi tai vahingoitti myös vesijärjestelmiä, terveyskeskuksia ja kouluja. YK:n lastenjärjestö Unicefin mukaan 120 000 lasta tarvitsee yhä tilapäistä koulutilaa.

Myös maassa viime viikolla vierailleen YK:n hätäapukoordinaattorin Stephen O''Brienin mukaan järistyksen seuraukset ovat olleet "tuhoisat". Ihmiset joutuvat jonottamaan ruokaa ja juomavedestä on pulaa. Tuhannet elävät ulkosalla, hän kertoi.

Viime viikolla Ecuadoria ravisutti myös kaksi jälkijäristystä, jotka ovat aiheuttaneet lisätuhoja pahimmin kärsineissä Esmeraldasin ja Manabín maakunnissa. Samoilla alueilla syntyy joka päivä jopa sata lasta, Unicef kertoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia