Tuhansia lapsisotilaita vapautettu viimeisen vuosikymmenen aikana | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tuhansia lapsisotilaita vapautettu viimeisen vuosikymmenen aikana

Maailma sopi kymmenen vuotta sitten taistelusta lapsisotilaiden käyttöä vastaan. Työ on kantanut hedelmää, mutta sitä riittää yhä, sanoo Unicef.

Ainakin 65 000 lapsisotilasta on vapautettu aseistettujen ryhmien riveistä viimeisten kymmenen vuoden aikana. Samaan aikaan monet ryhmät värväävät kuitenkin myös uusia lapsisotilaita, kertoo YK:n lastenrahasto Unicef.

Vapautetuista lapsista yli 20 000 oli Kongon demokraattisessa tasavallassa, lähes 9 000 Keski-Afrikan tasavallassa ja yli 1 600 Tšadissa.

Tilastot julkistettiin eilen, kun niin sanotuissa Pariisin sitoumuksissa mukana olevat maat kokoontuivat Pariisissa. Sitoumukset laadittiin vuonna 2007 ja niiden avulla pyritään estämään lasten värväys aseellisiin joukkoihin, edistämään heidän vapauttamistaan sekä tukemaan vapautettuja.

Kymmenen vuoden aikana sitoumuksissa mukana olevien maiden määrä on noussut 58 maasta 105:een, mikä on merkki siitä, että sitoutuminen lapsisotilaiden käytön lopettamiseen on vahvistunut, Unicef sanoo.

Työ lapsisotilaiden käytön estämiseksi on kuitenkin vielä kesken. Tarkkaa dataa siitä, kuinka monet lapset yhä ovat mukana aseellisissa konflikteissa ei ole, sillä se on laitonta. Unicefin mukaan määrä lienee kuitenkin kymmeniä tuhansia. 

Esimerkiksi Etelä-Sudanissa on sisällissodan alkamisvuodesta 2013 lähtien värvätty noin 17 000 lasta ja Keski-Afrikan tasavallassa jopa 10 000. Värväyksiä on tapahtunut myös Jemenissä ja Nigeriassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia