Tulossa jälleen ennätyslämmin vuosi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tulossa jälleen ennätyslämmin vuosi

Suomen koleasta säästä huolimatta tämän vuoden kesäkuu oli mittaushistorian lämpimin kesäkuu.

Kuluneen vuoden kesäkuu oli mittaushistorian lämpimin kesäkuu, kertoo Yhdysvaltain sään- ja valtamerientutkimuslaitos NOAA tuoreissa tilastoissaan. Viime vuoden tapaan vuodesta 2015 on tulossa 136-vuotisen mittaushistorian lämpimin.

NOAA:n mukaan kesäkuussa maan ja merenpinnan lämpötila oli keskimäärin 0,88 astetta korkeampi kuin 1900-luvun keskiarvo, joka oli 15,5 astetta. Edellinen ennätys tehtiin vasta viime vuoden kesäkuussa. Maalämpötila oli 1,26 astetta korkeampi ja merilämpötila 0,74 astetta keskiarvoa korkeampia.

Kesäkuu oli tänä vuonna jo neljäs kuukausi, joka rikkoi lämpöennätykset. Tänä vuonna myös helmi-, maalis- ja toukokuu olivat rikkoivat lämpöennätykset. Tammikuu on ollut toiseksi ja huhtikuu kolmanneksi lämpimin. Käytännössä viimeiset 12 kuukautta – heinäkuusta 2014 kesäkuuhun 2015 – onkin ollut mittaushistorian lämpimin periodi.

Guardian-lehden haastatteleman NOAA:n ilmastotutkijan Jessica Blundenin mukaan onkin lähes varmaa, että vuodesta 2015 on tulossa lämpimin vuosi koskaan.

Hänen mukaansa myös ennätysten väliset erot ovat kasvussa. Yleensä lämpöennätykset rikotaan vain muutamalla sadasosalla, mutta esimerkiksi kesäkuun keskilämpötila rikkoi edellisen kesäkuun ennätyksen 0,12 asteella.

Kesäkuun lämpöaalto ulottui lähes kaikkialle maailmaan. Esimerkiksi Pakistanissa helleaalto tappoi yli tuhat ihmistä. Yksi harvoista kylmistä alueista oli Skandinavia. Norjassa oli historian 18:nneksi kylmin kesäkuu ja Suomessa oli noin 1–2 astetta vuosien 1981–2010 keskiarvoa kylmempää, NOAA kertoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia