Uutiset Myanmarin demokratiakehitys ja vallankaappaus
"Turvallisuusoperaatio" kuristaa Myanmarin rohingavähemmistöä
Poliisien murha Rakhinen osavaltiossa johti laajamittaiseen armeijan operaatioon sekä humanitaarisen avun jakamisen estämiseen.
Yhdeksän poliisin murha Myanmarin Rakhinen osavaltiossa on johtanut laajamittaiseen "turvallisuusoperaatioon", jossa on mahdollisesti jopa teloitettu ihmisiä.
Tuntemattomat hyökkääjät teloittivat poliisit Bangladeshin rajalla osavaltion pohjoisosissa runsas kuukausi sitten. Myanmarin viranomaiset epäilevät tekijöiksi rohingoja, joka on osavaltiossa elävä syrjitty muslimivähemmistö.
Myanmar aloitti murhien jälkeen Rakhinessa "turvallisuusoperaation", jonka seurauksena alueelle ei ole päästetty esimerkiksi ulkomaisia toimittajia ja tarkkailijoita. Asukkaat ovat syyttäneet turvallisuusjoukkoja muun muassa kidutuksesta kuulusteluissa, mielivaltaisista teloituksista ja pidätyksistä sekä moskeijoiden ja talojen tuhoamisesta, kertoi YK:n Myanmarin ihmisoikeustilanteen erityisraportoija Yanghee Lee lokakuussa. Tuhannet ovat paenneet.
Uutistoimisto Reutersin siteeraaman valtion median mukaan operaatiossa on kuollut yhteensä ainakin 36 ihmistä, joista osa sotilaita tai poliiseja. Kyseessä ovat Reutersin mukaan pahimmat taistelut alueella sitten vuoden 2012.
Ihmisoikeusjärjestöt ja YK-diplomaatit ovat vaatineet tapahtumista riippumatonta tutkimusta.
Rakhinen osavaltiossa kärsitään säännöllisesti ruokapulasta, mutta turvallisuusoperaation myötä myös avunjako alueelle kiellettiin. Maailman ruokaohjelma WFP kertoi vasta tällä viikolla päässeensä osavaltioon jakamaan ruokaa ensimmäistä kertaa yli kuukauteen. Sen mukaan ruokapulasta kärsii noin 162 000 ihmistä.
YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan etenkin lapset ovat kärsineet operaatiosta, sillä tuhannet ovat jääneet ilman apua viime viikkoina. Se vaatii peruspalveluiden palauttamista siviileille.
Myanmar siirtyi lähemmäs demokratiaa viime vuonna, kun maassa järjestettiin ensimmäiset oikeat vaalit 25 vuoteen. Voiton vei opposition Aung San Suu Kyin puolue NLD. Vähemmistöjen tilanne on maassa kuitenkin edelleen vaikea. Rohingoja pidetään laittomina bangladeshilaisina maahanmuuttajina, eikä heillä ole virallisesti edes kansalaisuutta. Monet elävät pakolaisleireillä ilman peruspalveluita.
OIKAISU 11.11.2016. Maailman ruokajärjestö korjattu oikeaan muotoonsa Maailman ruokaohjelma.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia