Turvapaikka entistä useammalle alkuvuodesta

13.06.2012

 

Syyrialaisten turvapaikanhakijoiden määrän kasvu selittää turvapaikkapäätösten kasvua. (Kuva: IHH Humanitarian Relief Foundation / cc 2.0)Syyrialaisten turvapaikanhakijoiden määrän kasvu selittää turvapaikkapäätösten kasvua. (Kuva: IHH Humanitarian Relief Foundation / cc 2.0)Suomesta turvapaikan saaneiden osuus kaksinkertaistui tammi- ja huhtikuun välillä edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna, Maahanmuuttovirasto kertoo.

Ensimmäisen vuosikolmanneksen aikana ratkaistiin runsaat 1 200 hakemusta ja turvapaikka myönnettiin 125 henkilölle.

Yksi syy turvapaikkojen kasvuun on se, että Syyrian kansalaisten osuus turvapaikanhakijoista on kasvanut selvästi viime kesästä lähtien. Lisäksi Maahanmuuttoviraston mukaan yhä useampi seksuaaliseen vähemmistöön kuuluva on saanut turvapaikan. Taustalla on korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu, joka on vaikuttanut Maahanmuuttoviraston arviointiin seksuaalisen vähemmistöön kuuluvien hakijoiden suojelun tarpeesta.

Joko turvapaikan tai oleskeluluvan sai hakijoista 37 prosenttia. Osuus on lähes sama kuin viime vuonna. Turvapaikkaa hakevien määrä sen sijaan laski 14 prosentilla.

Yleisin turvapaikan hylkäysperuste oli se, että hakija oli aikaisemmin jättänyt turvapaikkahakemuksen johonkin toiseen Dublin-asetusta soveltavaan maahan.

Lue lisää: