Tutkijat: Afrikannorsujen tulevaisuus vaakalaudalla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkijat: Afrikannorsujen tulevaisuus vaakalaudalla

Salametsästys on kaksinkertaistunut ja norsunluukauppa kolminkertaistunut vuosikymmenessä, varoittaa YK.

Afrikannorsujen tulevaisuus on käynyt entistä epävarmemmaksi salametsästyksen ja kuumana käyvän norsunluukaupan takia, arvioi YK uudessa raportissaan.

YK arvioi salametsästyksen kaksinkertaistuneen ja norsunluukaupan kolminkertaistuneen viime vuosikymmenellä, todetaan järjestön raportissa.

Laiton norsunluukauppa kukoistaa kehittyvissä talousmaissa kuten Kiinassa. Aasiaan norsunluu tulee yhä kasvavissa määrin Afrikan rikollisverkostojen kautta, YK:n raportissa todetaan.

Yritykset puuttua norsunluukauppaan ovat tästä huolimatta viime aikoina epäonnistuneet.

Thaimaassa viime viikolla päättyneessä uhanalaisia eläimiä ja kasvistoa koskevassa CITES:n kokouksessa osallistujamaat päättivät olla asettamatta välittömiä kauppapakotteita norsunluuta toimittaville Afrikan maille, jotka eivät ole onnistuneet vähentämään norsunluukauppaa. Pakotteiden sijaan mailta vaadittiin selkeitä toimintatavoitteita ja aikatauluja laittoman norsunluukaupan hillitsemiseksi kesään 2014 mennessä. Kauppapakotteet saatetaan ottaa käyttöön jos selkeää edistystä ei ole tapahtunut vuoden sisällä.

Kansalaisjärjestöt pitivät yleisesti kokouksen tuloksia laihoina ja ilmaisivat pettymyksensä yhteisessä lausunnossaan CITES:n kykenemättömyydestä norsujen salametsästyksen lopettamiseksi. Järjestöt odottivat ripeämpää toimintaa pakotteiden asettamiseksi ja vaativat tiukempaa linjaa erityisesti Kiinan suhteen.

YK oli omassa raportissaan pitkälti samoilla linjoilla, sillä tutkijat suosittelevat tiukempaa lainsäädäntöä, tiedottamista norsunluuta kauppaavissa maissa ja norsunluuta toimittavien ja kauppaavien maiden yhteistyön parantamista kansainvälisten toimijoiden kuten CITES:n avulla.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia