Tutkijat: llmastonmuutokseen kytkeytyvät konfliktit lisääntymässä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkijat: llmastonmuutokseen kytkeytyvät konfliktit lisääntymässä

Toimeentulovaikeudet, joukkosiirtolaisuus ja yhteiskuntien epävakaus kasvaa celsius-asteiden nousun myötä, sanoo IPCC.

Ilmastonmuutokseen kytkeytyvien sisällissotien ja muiden sisäisten konfliktien voi odottaa lisääntyvän tulevaisuudessa, ennustaa kansainvälinen hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC viime viikolla julkaisussa kasvihuoneilmiön yhteiskunnallisia vaikutuksia arvioivassa raportissaan.

IPCC:n mukaan ilmastonmuutos on kärjistämässä köyhyys- ja talousongelmia, jotka vuorostaan lisäävät yhteiskunnallista epävakautta erityisesti köyhissä maissa. Turvallisuustilannetta kärjistää myös lisääntyvien sään ääri-ilmiöiden kuten tulvien ja kuivuuden aiheuttama joukkopakolaisuus.

Tiedeyhteisö ei kuitenkaan pidä todennäköisenä, että kilpailu luonnonvaroista kärjistyisi avoimeksi sodankäynniksi valtioiden välillä, IPCC sanoo.

Maapallon ilmakehä on tähän mennessä lämmennyt noin 0,8 celsius-astetta esiteollisesta aikakaudesta. Tiedemiesten mukaan kohonneen lämpötilan vaikutukset maatalouteen, terveyteen, maiden ja merten ekosysteemeihin, vesivaroihin ja elinkeinoihin ovat kuitenkin jo näkyvissä ympäri maailmaa.

Nykyennusteiden mukaan maapallo voi pahimmillaan olla 2100-luvun alkuun mennessä jopa kuusi astetta nykyistä lämpimämpi.

Tästä huolimatta IPCC:n mukaan valtioilla ei ole vielä riittävästi valmiuksia vastata riskeihin, joita ilmastonmuutoksen vaikutukset pitävät sisällään.

"Raportin johtopäätös on se, että ihmiset, yhteiskunnat ja ekojärjestelmät ovat haavoittuvia maailmanlaajuisesti, mutta haavoittuvuuden aste vaihtelee paikasta toiseen. Ilmastonmuutos lisää usein riskejä yhdessä muiden vaikuttavien tekijöiden kanssa", raportin laatineen työryhmän puheenjohtajana toiminut Chris Field toteaa.

Esimerkiksi ilmastonmuutoksen hidastama talouskasvu yhdistettynä ruoan maailmanmarkkinahintojen arvaamattomaan kohoamiseen voi heikentää köyhissä maissa asuvien ihmisten ruokaturvaa hyvinkin nopeasti, tutkijat sanovat.

Raportin laatimiseen osallistui yli 1700 asiantuntijaa ja siinä viitataan 12 000 tieteelliseen lähteeseen. Se on toinen osa neljässä vaiheessa julkaistavasta IPCC:n laajasta arviointiraportista, jonka ensimmäinen, ilmastotiedettä käsittelevä, osa julkaistiin viime syksynä. Luonnos huhtikuussa julkaistavasta kolmannesta, ilmastonmuutokseen hillintää käsittelevästä, osasta vuoti tiedotusvälineille jo tammikuussa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia