Tutkijat: Tärkeimmät lääkkeet voitaisiin saada köyhissä maissa alle eurolla per henki | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkijat: Tärkeimmät lääkkeet voitaisiin saada köyhissä maissa alle eurolla per henki

Tällä hetkellä uusia lääkkeitä kehitetään lähinnä patentit mielessä, mikä ei kannusta tutkimaan tärkeitä ja kohtuuhintaisia lääkkeitä, kritisoivat lääketieteen asiantuntijat.

Tärkeimpien lääkkeiden toimittaminen kaikille kehitysmaissa voisi maksaa niinkin vähän kuin vain 1–2 dollaria, eli 0,9–1,8 euroa per henki kuukaudessa, summaa 21 lääketieteen alan asiantuntijasta koostuva komitea.

Lääketieteen lehti The Lancetin alla toimivan komitean tuoreen raportin mukaan tällä hetkellä tavoitteesta ollaan kaukana. Yksi viidestä maailman maasta käyttää lääkkeisiin vähemmän kuin pitäisi. Toisaalta samaan aikaan maailma yhteensä käyttää lääkkeisiin ainakin kahdeksan kertaa enemmän kuin olisi välttämätöntä, mikä viestii valtavasta epätasa-arvosta sekä rahoituksen ja hallinnon tehottomuudesta, komitea kritisoi.

Raportissa tarkastellaan 201:tä välttämättömänä pidettyä lääkettä, joita Maailman terveysjärjestön mukaan ovat esimerkiksi morfiini, tuberkuloosi-, hiv- ja malarialääkkeet, syöpälääkkeet, rokotukset sekä ehkäisyvälineet. Matalan tulotason ja keskitulotason maissa ne voitaisiin toimittaa ihmisille noin 11,7–23 eurolla vuodessa henkeä kohti, mutta tällä hetkellä matalan tulotason maissa summa on vain noin 7,8 euroa, raportissa lasketaan.

Lääkkeiden saannin rahoittamista pitäisikin komitean mukaan parantaa. Esimerkiksi uusien lääkkeiden tutkimusta ja kehitystä varten pitäisi perustaa rahasto. Tällä hetkellä uusia lääkkeitä kehitetään lähinnä patentit mielessä, mikä ei kannusta tutkimaan tärkeitä ja kohtuuhintaisia lääkkeitä, se sanoo.

"Usein yleisö maksaa lääkkeistä kahdesti – ensin hallituksen rahoittaman tutkimuksen kautta, sitten korkeissa hinnoissa. Nykyinen lääkkeidenkehitysjärjestelmä on kriisissä, sillä se epäonnistuu suurelta osin tuottamaan paljon tarvittuja lääkkeitä miljoonien terveystarpeiden täyttämiseksi", kritisoi komission rinnakkaispuheenjohtaja, hollantilaisen Groningenin yliopiston professori Hans Hogerzeil.

Tuloksena on hänen mukaansa liian kalliita lääkkeitä jopa korkean tulotason maiden asukkaille.

Komitea on huolissaan myös lääkkeiden huonosta laadusta ja lääkealan heikosta sääntelystä. Esimerkiksi Saharan eteläpuolisessa Afrikassa yli 120 000 lasta kuoli vuonna 2013 huonolaatuisten malarialääkkeiden vuoksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia