Tutkijat: Yllätys ilmastonmuutoksesta Itä-Antarktiksella | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkijat: Yllätys ilmastonmuutoksesta Itä-Antarktiksella

Ilmastonmuutokselle immuuniksi epäillyt jäätiköt vetäytyvätkin odotettua nopeammin, paljastaa uusi tutkimus.

Itäisen Etelämantereen jäätikkö vetäytyy ilmaston lämpenemisen seurauksena odotettua nopeammin, selviää Durhamin yliopiston uudesta tutkimuksesta. Tutkijat uskovat havainnon mullistavan tiedeyhteisön käsityksen itäisen Etelämantereen jäätiköiden tilasta ilmastonmuutoksen keskellä.

Tutkimuksen mukaan myös itäisen Etelämantereen jäätiköt reagoivat voimakkaasti ilmaston lämpötilan muutoksiin. Aikaisemmin tutkijat ovat pitäneet itäisen Etelämantereen paksuja jäätiköitä suhteellisen immuuneina ilmastonmuutoksen vaikutuksille ja tiedeyhteisön huomio on keskittynyt läntisen Etelämantereen ja pohjoisen pallonpuoliskon lämpenemiseen.

"Koska itäisen Etelämantereen jäätikkö on niin iso ja se sijaitsee niin kylmässä ympäristössä, on aikaisemmin oletettu, että siellä ei ole tapahtumassa selkeitä muutoksia", kertoo tutkimusryhmän vetäjä Christ Strokes ilmastomedia RTCC:n uutisessa.

Tutkimuksessa tarkasteltiin satelliittivalokuvien avulla, miten jäätiköt ovat liikkunut itäisen Etelämentereen 5 400 kilometriä pitkällä rannikolla vuodesta 1963 lähtien. Tutkimuksen mukaan viime vuosikymmenien aikana jäätiköt ovat vetäytyneet lämpötilan noustessa, mutta ajoittain myös edenneet sen laskiessa.

Tällä hetkellä jäätiköiden liike vaikuttaa olevan tasapainossa. Strokes kuitenkin korostaa, että nyt kun ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat tulleet ilmi, tätä tilaa ei voi pitää itsestäänselvyytenä tulevaisuudessa.

Tutkimusryhmä arvioikin sulamisella olevan huomattavia vaikutuksia merenpinnan tasoon, mikäli ilmastonmuutoksen etenee odotetusti. Kokonaan sulatessaan itäisellä Etelämantereella oleva jäämassa voisi nostaa merenpinnan tasoa jopa 50 metrillä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia