Tutkimukset tyrmäävät päättäjien tasa-arvopolitiikan

13.03.2012

 

Michelle Bachelet, UN Women-järjestön toiminnanjohtaja. (Kuva: World Economic Forum / cc 2.0)Michelle Bachelet, UN Women-järjestön toiminnanjohtaja. (Kuva: World Economic Forum / cc 2.0)Vuosikymmenien ponnistuksista huolimatta naisten ja miesten välillä on selvä epätasa-arvon kuilu, todetaan kansainvälisen naistenpäivän kunniaksi julkaistuissa raporteissa

Maailman parlamenteissa ja yrityksissä naisilla on keskimäärin vain noin kymmenen prosentin osuus johtopaikoista, käy ilmi teollisuusmaiden järjestön OECD:n sekä YK:n kehitysjärjestö UNDP:n ja yhdysvaltalaisen NID:n raporteista.

Osuus on kaukana tasa-arvo-vuosituhattavoitteen 30 prosentin luvusta, UNDP:n ja NID:n raportti toteaa.

YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin toiminnanjohtaja Michelle Bachelet onkin asettunut julkisesti kannattamaan sukupuolikiintiöitä yhteiskunnallisesti tärkeissä virkoihin ja asemiin.

UN Womenin ja Parlamenttienvälisen liiton (IPU) tutkimusten mukaan kiintiöillä on ollut myönteinen vaikutus niin naispuolisten ministereiden kuin hallituksen päämiehien määrän lisäämiseen, erityisesti Pohjoismaissa.

Samaan tulokseen päätyi OECD:n raportti, viitaten Norjan vuonna 2006 käyttöön otettuun kiintiöön, joka on kasvattanut naisten osallisuutta yrityksissä 40 prosenttiin.

IPU:n puheenjohtaja Abdelwahad Radin mukaan tällainen kannustus voi olla merkittävä erityisesti arabivaltioissa, joissa demokratisointi on jo alkanut lisätä naisten osallistumista.