Tutkimus: Harva valtio kannustaa ympäristöystävälliseen ruokavalioon | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Harva valtio kannustaa ympäristöystävälliseen ruokavalioon

Vain neljä maailman maata ottaa virallisissa ruokasuosituksissaan ympäristön kestävyyden huomioon terveyden ohella.

Vain neljä maailman maata huomioi virallisissa ravitsemussuosituksissaan terveyden lisäksi ympäristön kestävyyden, vaikka ne kulkevat käytännössä käsi kädessä, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

"Syömällä hyvin terveysnäkökulmasta teemme oikein myös planeetan kannalta. Pohjimmiltaan kyse on win win -tilanteesta", sanoo Oxfordin yliopiston alaisen ruoka- ja ilmastotutkimusinstituutin tutkija Carlos Gonzales-Fischer.

Pitkään on tiedetty, että lihan, sokerin ja rasvan sijasta terveellisempi on ruokavalio, joka sisältää hedelmiä, vihanneksia, kokojyvää ja palkokasveja. Samat ruuat voidaan myös tuottaa ympäristön kannalta kestävämmin kuin epäterveelliset ruuat, mutta tutkimuksen mukaan valtioiden ruokasuosituksissa tieto ei vielä heijastu.

Oxfordin yliopiston ja YK:n maatalous- ja elintarvikejärjestön FAOn tekemän tutkimuksen mukaan ylipäätään ruokavaliosuosituksia kansalaisilleen antaa vain runsaat 80 maata. Etenkään monilla köyhillä mailla ei ole minkäänlaisia suosituksia: Afrikassa suosituksen on antanut viisi maata. Ympäristön kestävyyden ottavat virallisissa suosituksissa huomioon vain Brasilia, Saksa, Ruotsi ja Qatar. Lisäksi osalla maista on epävirallisempia suosituksia; näin on esimerkiksi Pohjoismailla.

Esimerkiksi Ruotsi käy läpi suosituksissaan laajan valikoiman ympäristökysymyksiä ilmastonmuutoksesta torjunta-aineisiin ja eläinten hyvinvointiin, raportissa kerrotaan.

Useimmat ohjeet eivät kuitenkaan anna kovin yksityiskohtaisia tietoja, raportissa todetaan. Tutkijoiden mukaan ruokasuosituksilla pitäisikin olla selvä yhteys myös toteutettuun ruokapolitiikkaan, kuten koulujen ja sairaaloiden aterioihin ja teollisuuden sääntelyyn, jotta niillä olisi vaikutusta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia