Tutkimus: Ihmiskunnan valittava pian juomaveden ja sähkön väliltä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Ihmiskunnan valittava pian juomaveden ja sähkön väliltä

Voimaloiden jäähdytys vie liikaa vettä, eivätkä monet voimalat edes mittaa kulutustaan.

Vuonna 2040 maailmassa ei välttämättä ole tarpeeksi vettä tyydyttämään sekä juomaveden että energian tarve, varoittavat tutkijat kahdessa tuoreessa raportissa.

Syynä on voimaloiden jäähdytysvesi, joka on useimmissa maissa suurin vedenkulutuksen lähde.

"On suuri ongelma, että sähkösektori ei edes tajua, paljonko vettä se oikeastaan kuluttaa. Kun se yhdistetään faktaan, ettei meillä ole rajattomasti vesivaroja, se voi johtaa vakavaan kriisiin, jos kukaan ei toimi pian", sanoo tutkimukseen osallistuneen tanskalaisen Aarhusin yliopiston professori Benjamin Sovacool.

Tutkijoiden mukaan kun tulokset yhdistetään aiempiin vesi- ja väestöennusteisiin, nykymenolla jo vuonna 2020 30–40 prosenttia maailmasta voi kärsiä vesipulasta, ja ilmastonmuutos voi vielä pahentaa tilannetta.

"Se tarkoittaa, että meidän on päätettävä, miten käytämme vetemme tulevaisuudessa. Haluammeko käyttää sen voimaloiden ylläpitoon vai juomaveteen? Meillä ei ole tarpeeksi molempiin", sanoo Sovacool.

Tutkijat ehdottavat ratkaisuksi esimerkiksi energiatehokkuuden parantamista sekä vaihtoehtoisia jäähdytysjärjestelmiä. Tuuli- ja aurinkovoimalat eivät jäähdytysvettä vaadi, ja siksi pitäisikin siirtyä niihin, tutkijat sanovat.

Tutkimus koostuu neljästä tapaustutkimuksesta Ranskassa, Yhdysvalloissa, Kiinassa ja Intiassa. Aarhusin yliopiston lisäksi tutkimuksessa olivat mukana amerikkalaiset Vermont Law School sekä CNA Corporation.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia