Tutkimus: Käsienpesu lisää lasten pituuskasvua | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Käsienpesu lisää lasten pituuskasvua

Aliravitsemuksen aiheuttamaan pienikasvuisuuteen voidaan ehkä vaikuttaa paremmalla hygienialla, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Parempi hygienia saattaa vähentää lasten aliravitsemuksesta johtuvaa pienikasvuisuutta, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Lontoon hygienian ja trooppisen lääketieteen tutkimuslaitoksen ja WaterAid-järjestön tutkimuksen mukaan ne alle 5-vuotiaat, jotka saavat puhdasta vettä sekä pesevät kätensä saippualla, ovat keskimäärin puoli senttiä pidempiä kuin vastaavat ikätoverinsa.

Parannus on tutkijoiden mukaan pieni, mutta merkittävä.

"Yleensä ajatellaan, että puhtaan veden, sanitaation ja hygienian tuottaminen on tehokas tapa vähentää tautikuolemia, kuten ripulia, joka on kolmanneksi yleisin alle 5-vuotiaiden tappaja. Ensimmäistä kertaa tutkimus viittaa siihen, että näiden palveluiden saanti voi vaikuttaa vähän mutta merkittävästi myös lasten kasvuun", sanoo tutkimusta johtanut tohtori Alan Dangour.

Tutkijat kävivät läpi 14 tutkimusta kymmenestä eri matalan tulotason ja keskitulotason maasta. Heidän arvionsa mukaan puhdas juomavesi ja tehokas käsienpesu voisivat vähentää pienikasvuisuuden esiintymistä jopa 15 prosenttia.

Pienikasvuisuus johtuu kehitysmaissa usein aliravitsemuksesta, johon vaikuttavat heikon ravinnon lisäksi myös erilaiset ripulitaudit. Ne voivat esimerkiksi heikentää elimistön kykyä imeä ravinteita. Pienikasvuisuuden arvellaan koskettavan maailmanlaajuisesti noin 165:tä miljoonaa alle 5-vuotiasta, ja se vaikuttaa kielteisesti myös henkiseen kehitykseen.

Tutkijat muistuttavat, että monet nyt läpikäydyt tapaustutkimukset perustuivat lyhyen aikavälin seurantaan, ja lisäksi niissä oli monenlaisia metodologisia ongelmia. Käynnissä on kuitenkin muitakin tutkimuksia, joiden tulos saattaa viitata samaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia