Tutkimus: Naisten syrjinnällä yhteys lapsikuolleisuuteen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Naisten syrjinnällä yhteys lapsikuolleisuuteen

Jos naisia ei kohdella hyvin, lapset kuolevat varhain, tiivistää tutkija.

Sukupuolten epätasa-arvo ja korkea lapsikuolleisuus näyttävät olevan yhteydessä toisiinsa, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta. Tutkijat ovat epäilleet asiaa pitkään, mutta BMC Public Health -lehdessä julkaistu 138 maata kattava tutkimus osoittaa tutkijoiden mukaan epäilyn myös pitävän paikkansa.

"Kyse on maalaisjärjestä: siellä, missä naisia ei kohdella hyvin, lapset kuolevat varhain. Tutkimus vahvisti tämän hypoteesin", toteaa SciDevNet-uutissivuston haastattelema tutkija Anto Rajkumar.

Tutkimuksessa tarkasteltiin naisten kokemaa epätasa-arvoa YK:n epätasa-arvoindeksin avulla. Se huomioi esimerkiksi naisten mahdollisuudet saada toisen asteen koulutusta, äitiyskuolleisuuden sekä teiniäitiyden.

Syitä siihen, miksi epätasa-arvo näyttää korreloivan lapsikuolleisuuden kanssa, voi tutkimuksen mukaan olla useita. Naisten heikko asema vaikuttaa esimerkiksi siihen, että he ovat usein aliravittuja raskausaikana, minkä seurauksena myös lapset kärsivät. Kouluttamattomat naiset taas osaavat huonommin ruokkia lapsiaan ja hoitaa näiden terveyttä.

Myös se, että naisilla ei usein ole taloudellista päätösvaltaa perheessä, vaikuttaa kielteisesti lasten ravitsemukseen ja terveyteen. Naisiin kohdistuva väkivalta puolestaan lisää ennenaikaisen synnytyksen ja lasten alipainon riskiä.

Rajkumarin mukaan tutkimus ei todista, että epätasa-arvo suoraan aiheuttaa lapsikuolleisuutta. Sen todistamiseksi olisi pitänyt tutkia eroja väestöryhmien sisällä, nyt niitä on tutkittu ryhmien välillä, hän sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia