Tyrmistynyt reaktio Saharov-voittajan eristykseen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tyrmistynyt reaktio Saharov-voittajan eristykseen

EU:n ihmisoikeuspalkinnon saanut iranilainen Nasrin Sotoudeh on aloittanut syömälakon vankeusrangaistuksensa julmuutta kohtaan.

Iranin viranomaisten on sallittava poliittisille vangeille perheiden vierailut ja terveydenhuolto, vaativat kuusi ihmisoikeusjärjestöä sekä iranilainen Nobel-palkittu Shirin Ebadi kannanotossaan.

Järjestöt kritisoivat erityisesti iranilaisen ihmisoikeusjuristin Nasrin Sotoudehin tilannetta. Viime viikolla Euroopan parlamentin Saharov-ihmisoikeuspalkinnon saanut Sotoudeh istuu kuuden vuoden tuomiota kansallisen turvallisuuden vastaisesta toiminnasta sekä järjestelmän vastaisesta propagandasta.

Ennen vankeusrangaistustaan Sotoudeh toimi yhtenä merkittävimmistä asianajajista, joka puolusti vuoden 2009 mielenosoitusten syytettyjä ja muita oppositioaktivisteja.

Häntä hoidetaan sairaalassa, koska hän on ollut nälkälakossa lokakuun 17. päivästä alkaen. Hän protestoi sillä vierailuoikeuden rajoituksia ja perheensä häirintää.

Järjestöjen mukaan Iranin viranomaiset ovat viime aikoina kieltäneet myös muilta poliittisilta vangeilta perheiden vierailut sekä terveyspalvelut.

Saharov-palkinnolla palkittiin viime viikolla myös iranilainen elokuvaohjaaja Jafar Panahi. Myös hänet on tuomittu vankeuteen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia