Tyynenmeren tonnikalakannat romahtaneet 96 prosenttia

04.02.2013
Maija Rautemaa

(Kuva: Stewart Butterfield / cc 2.0)(Kuva: Stewart Butterfield / cc 2.0)Vuosikymmeniä kestänyt ylikalastus on saanut Tyynenmeren sinievätonnikalakannan kutistumaan yli 96 prosenttia teollista kalastusta edeltäneistä määristä, kertoo uusi selvitys.

Arvio perustuu Yhdysvaltojen ja Japanin yhteisen tutkimuskomitean arvioon (pdf), jonka mukaan vuonna 2010 Tyynenmeren tonnikalakannan biomassa oli historiallisen alhaalla ja kalastamojen yleisesti käyttämät biologiset suositusarvot kalastuksen jatkamiselle oli ylitetty räikeästi.

Ympäristöjärjestöjen mukaan tilastot osoittavat, että jo aiemmissa arvioissa ylikalastettuna pidetty laji on nyt vaarassa tulla kalastetuksi sukupuuttoon.

Tyynenmeren sinievätonnikalaa kalastetaan vuosittain kymmeniä tuhansia tonneja erityisesti Japanin markkinoita varten, jossa se on suosittu sushin ja sashimin raaka-aine. Ylikalastuksesta johtuen yli 90 prosenttia saaliskaloista on alle kutemisikäisiä, mikä rokottaa kannan uusiutumista radikaalisti.

Ympäristöjärjestö Pew Environment Group vaatiikin Tyynenmeren tonnikalaa eniten kalastavia maita ottavan merkittäviä askelia lajin suojelemiseksi. Järjestön mukaan jopa kalastuksen täyskieltoa tulisi harkita, kunnes kanta saadaan jälleen terveelle tasolle.