Tyynimeri lämpenee ennätysvauhtia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tyynimeri lämpenee ennätysvauhtia

Tyyni valtameri on lämpenemässä nopeammin kuin koskaan viimeisen 10 000 vuoden aikana, käy ilmi tutkimuksesta.

Tyyni valtameri on lämpenemässä nopeammin kuin koskaan viimeisen 10 000 vuoden aikana, käy ilmi Columbian yliopiston tutkimuksesta. Merenalaisia muutoksia koskevat havainnot vahvistavat tutkijayhteisön käsitystä ylimääräisen lämmön sitoutumisesta meriin, mikä voi selittää ilmakehän lämpenemisen hidastumista viime vuosikymmenenä.

Tutkimuksen laatijoiden mukaan meret saattavat varastoida paljon enemmän ihmisen aiheuttamien päästöjen vaikutuksista, kuin aiemmin on tiedetty.

"Olemme ehkä aliarvioineet merien tehokkuuden varastoida lämpöä ja energiaa. Se voi voittaa meille vähän aikaa - sitä kuinka paljon ei tiedetä. Mutta se ei pysäytä ilmastonmuutosta", tutkimusryhmän vetäjä Yair Rosenthal toteaa.

Tutkimuksen lämpeneminen Tyynellämerellä on ollut poikkeuksellisen nopeaa erityisesti 670 metrin syvyydessä, jossa lämpötila on viimeisen 60 vuoden aikana lämmennyt 0,18 celsiusasteen vuosivauhtia, 15 kertaa nopeammin kuin koskaan viimeisen 10 000 vuoden aikana.

Tutkimuksessa rekonstruoitiin Tyynellä valtamerellä viimeisen 10 000 vuoden aikana tapahtuneita lämpötilamuutoksia analysoimalla fossiileja. Lisäksi tutkijoilla oli käytettävissään mittaushavainnot 1960-luvulta lähtien.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia