Uganda hylännyt uuden hiv-lääkkeen siveyssyistä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Uganda hylännyt uuden hiv-lääkkeen siveyssyistä

Päätöksessä ei ole järkeä, ottaen huomioon Ugandan taas kasvuun lähteneen hiv-tartuntojen määrän, kritisoivat hiv-aktivistit.

Ugandan terveysviranomaiset ovat hylänneet uuden hiv-lääketerapian vedoten moraalisyihin, kertovat uutislähteet.

Kyseessä on lääketieteellisissä kokeissa hyvin menestynyt lääkitys, joka ennaltaehkäisee viruksen tarttumista. Lääke on suunnattu erityisesti hiv-negatiivisille henkilöille, joiden puoliso on viruksen kantaja.

Aiemmissa Ugandassa ja Keniassa tehdyissä kenttätutkimuksissa lääkitys on vähentänyt hiv-tartuntoja jopa yli 70 prosenttia, ja myös maailman terveysjärjestö WHO on suositellut lääkityksen asteittaista käyttöönottoa kehitysmaissa.

Ugandan terveysministeriön mukaan lääkkeen markkinointi on kuitenkin vastuutonta, sillä se johtaisi vastuuttomaan seksiin.

"Lääkitys kannustaa holtittomaan seksielämään ja lisää terveysasemille saapuvia potilaita, jotka sanovat että 'harrastin seksiä mutta kondomi hajosi'", Ugandan terveysministeriön aids-johtaja Alex Ario kommentoi YK:n IRIN-uutispalvelulle.

"Olisi naivia, jos ministeriö ajaisi tällaista politiikkaa", hän jatkoi.

Maan kansalaisjärjestöt ovat pettyneitä päätökseen, joka ei ole niiden mielestä järkevä ottaen huomioon viime vuosien kehityksen hiv-epidemiassa.

Ugandasta on tullut viimeisen vuosikymmenen aikana ainoa valtio Itä- ja Etelä-Afrikassa, jossa hiv-tartuntojen määrä on kääntynyt uuteen nousuun. Viimeisempien tilastojen mukaan jopa 145 000 ugandalaisesta vuodessa tulee taudinkantaja.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia