UN Women haluaa naismyönteisen talousmallin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

UN Women haluaa naismyönteisen talousmallin

Naisen globaali euro on 76 senttiä. YK-järjestö haluaa vaihtoehtoisen talousmallin, joka hyödyttäisi myös naisia.

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women ehdottaa uudenlaista talousmallia, jossa naisten oikeudet otettaisiin paremmin huomioon.

Taloudessa, joka hyödyttäisi myös naisia, naisilla olisi tasa-arvoiset mahdollisuudet työpaikkoihin ja samanarvoiseen palkkaan ja sosiaaliturvaan. Sukupuolistereotypiat, stigma ja väkivalta eivät rajoittaisi heidän elämäänsä, naisten tekemää palkkatyötä ja palkatonta työtä arvostettaisiin ja heillä olisi tasa-arvoinen asema taloudellisessa päätöksenteossa, visioidaan järjestön tuoreessa raportissa.

Todellisuus on kuitenkin varsin erilainen, järjestö toteaa. Vain puolet maailman naisista on ylipäätään mukana työvoimassa, kun taas miehillä vastaava osuus on kolme neljäsosaa. Naiset tekevät palkatonta hoivatyötä enemmän kuin miehet, ja heille kuuluvat myös aliarvostetuimmat ammatit: esimerkiksi kotiapulaisista yli 80 prosenttia on naisia, ja lähes puolet heistä ei saa minimipalkkaa, raportissa kerrotaan.

Globaalisti naiset saavat palkkaa 24 prosenttia vähemmän kuin miehen. Heikompi osallistuminen työmarkkinoille, palkkaerot ja pienemmät eläkkeet ovat johtaneet siihen, että Ruotsinkin kaltaisessa maassa nainen tienaa elinaikanaan lähes kolmanneksen vähemmän kuin mies.

UN Women uskoo, että vaihtoehtoinen talousmalli olisi paitsi reilumpi, myös uusi työllisyyden lähde. Se voisi luoda uusia työpaikkoja esimerkiksi hoivasektorille.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia