UN Womenin uusi johtaja lupaa afrikkalaista naisnäkökulmaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

UN Womenin uusi johtaja lupaa afrikkalaista naisnäkökulmaa

YK:n tasa-arvojärjestön uusi pääjohtaja on toiminut Etelä-Afrikan ensimmäisenä naisvarapresidenttinä.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on nimittänyt YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin uudeksi pääjohtajaksi eteläafrikkalaisen poliitikon ja järjestöaktiivin Phumzile Mlambo-Ngcukan.

Mlambo-Ngucka kertoo al-Jazeeran haastattelussa tuovansa järjestöön enemmän afrikkalaista näkökulmaa.

"Työ koskee toki kaikkia naisia maailmassa, mutta Afrikan naisilla on enemmän haasteita, ja siksi kiinnitämme heihin enemmän huomiota."

Mlambo-Ngcuka on toiminut Etelä-Afrikassa kansanedustajana ja ministerinä sekä vuosina 2005–2008 maan ensimmäisenä naisvarapresidenttinä. 1980-luvulla hän toimi naisjärjestö Natal Organization of Womenin ensimmäisenä puheenjohtajana ja koulutti naisia osallistumaan apartheidin vastaiseen toimintaan. Hän on myös perustanut rahaston, joka tukee kouluja Malawissa ja Etelä-Afrikassa.

Valinnasta kertoneen Suomen UN Womenin mukaan järjestön taloudellinen asema on vahvistamassa, sillä kymmenen maata on kasvattamassa avustuksiaan järjestölle. Suomesta tulee yksi UN Womenin päärahoittajista, sillä se nostaa avustuksensa ensi vuonna 7 miljoonasta eurosta 14:ään.

UN Women perustettiin vuonna 2010 YK:n neljän aiemman naisjärjestön pohjalta. Ensimmäinen pääjohtaja, Chilen entinen presidentti Michelle Bachelet, jätti tehtävänsä keväällä osallistuakseen kotimaansa politiikkaan. Mlambo-Ngcukan on määrä aloittaa tehtävässään elokuussa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia