UNCTAD: Hallitusti kelluvat valuuttakurssit käyttöön | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

UNCTAD: Hallitusti kelluvat valuuttakurssit käyttöön

YK:n kauppa- ja kehitysjärjestö haluaisi maailman valuuttajärjestelmän nykyistä vakaammaksi, Matti Ylönen kirjoittaa.

YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön UNCTADin tämän vuoden kauppa- ja kehitysraportin keskeisin uusi ehdotus tähtää maailman valuuttakurssijärjestelmän vakauttamiseen, kirjoittaa Matti Ylönen kepa.fi:ssä.

UNCTADin ehdottamassa järjestelmässä valuuttojen kelluvia kursseja ohjaisivat osaltaan kuluttajahintojen nousu tai markkinakorkojen kehitys markkinoiden kysynnän sijaan.

"Minkä tahansa valtion kuluttajahintojen nousu johtaisi UNCTADin ehdottamassa järjestelmässä kyseisen valtion valuuttakurssin heikkenemiseen, mikä auttaisi sitä säilyttämään kilpailukykynsä", Ylönen kuvaa kuluttajahintojen osuutta uudessa järjestelmässä. Korkotason huomioon ottaminen vähentäisi keinottelun mahdollisuuksia.

UNCTADin pääjohtaja Supachai Pantichpakdi perustelee raportin esipuheessa uutta järjestelmää sillä, että kelluvien valuuttojen järjestelmässä rahapolitiikan shokit ovat paljon haitallisempia kuin tuotannollisen talouden shokit, joiden hoitamiseen kansainvälisen yhteisön perinteisen ajattelutavan mukaan tulisi keskittyä.

Ylösen mukaan aihe on Panitchpakdille hyvin tuttu, sillä hän toimi Thaimaan pääministerinä Kaakkois-Aasian suuren valuutta- ja pankkikriisin aikaan vuonna 1997.

UNCTAD epäilee Yhdysvaltojen halukkuutta lähteä mukaan kansainväliseen sopimukseen uudesta valuuttajärjestelmästä, mutta rajatumpikin malli olisi mahdollinen. "Alueellisetkin sopimukset auttaisivat UNCTADin mukaan niihin osallistuvia valtioita", Ylönen toteaa.

Kapuloita keinottelun rattaisiin

Vuosiraportti käsittelee laajalti myös ruuan ja muiden hyödykemarkkinoiden keinottelua. Keinottelun vuoksi hyödykkeiden hinnat heilahtelevat Ylösen mukaan rajusti, kun sijoittajat arvostavat kollegojensa odotuksia todellisten tapahtumien yli.

Johdannaiskaupan keinottelua UNCTAD hillitsisi rahoitusmarkkinaverolla sekä lisäämällä läpinäkyvyyttä. Raportti esittää, että rahoitusmarkkinoita valvovilla viranomaisilla tulisi olla oikeus puuttua keinotteluun ostamalla tai myymällä johdannaisia itse.

Esityksen todennäköisesti kohtaamaan kritiikkiin UNCTAD varautuu Ylösen mukaan huomauttamalla viranomaisten omaavan samat tiedot kaupantekoon kuin kaikki muutkin johdannaismarkkinoilla operoivat. Ei ole myöskään perusteltua olettaa, että viranomaiset ymmärtäisivät markkinoiden toimintaa huonommin kuin sijoittajat.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia