Unkari kävi taas kansalaisjärjestöjen kimppuun | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Unkari kävi taas kansalaisjärjestöjen kimppuun

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan ratsiat ovat vain yksi lisätodiste Unkarin liukumisesta kohti autoritaarisempaa valtaa.

Unkari näyttää kiristävän otettaan kansalaisyhteiskunnastaan. Maan poliisi teki viime viikolla ratsian kahden norjalaisrahoitusta saavan järjestön toimistoon ja takavarikoi niiden laitteita. Norjan viranomaiset ja ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet ratsiaa.

EUobserver-verkkolehden mukaan poliisit kävivät järjestöjen toimistot läpi, veivät kannettavia tietokoneita, kopioivat dokumentteja ja estivät ihmisiä soittamasta puheluja.

Syynä ratsiaan olivat poliisin mukaan epäilyt kavalluksesta sekä muista luvattomista toimista.

Taustalla on todennäköisesti Unkarin kiista Norjan kanssa. Tutkintaan joutuneet järjestöt, Ökotárs ja Demnet, ovat vastuussa Norjan rahoittamien Norway Grants -tukien jakamisesta paikallisille järjestöille. Norway Grants -rahat kuuluvat Norjan, Islannin ja Liechtensteinin yhteiseen European Economic Area (EEA) -ohjelmaan, jossa tuetaan vähemmän kehittyneitä EU-maita Keski- ja Etelä-Euroopassa.

Norja jäädytti järjestörahoja lukuun ottamatta EEA- ja Norway Grants -rahat keväällä, koska Unkari oli siirtänyt rahojen käsittelyn sääntöjen vastaisesti ministeriöltä valtionomisteiselle yhtiölle.

Jäädytyksen jälkeen Unkari väitti, että Norja sotkeutuu sen sisäpolitiikkaan rahoittamalla oppositioon yhteyksissä olevia järjestöjä ja tutki viime viikolla ratsattujen sekä myös kolmannen järjestön toimistot. Kesäkuussa se kutsui kymmeniä järjestöjä kuulusteluihin.

Autoritaarisuus lisääntyy

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan ratsiat ovat vain yksi lisätodiste Unkarin liukumisesta kohti autoritaarisempaa valtaa; liuku on jyrkentynyt sen jälkeen, kun hallitus voitti uuden kauden huhtikuussa, kirjoittaa Human Rights Watchin tutkija Lydia Gall.

Maan pääministeri Viktor Orban on ilmoittanut haluavansa maasta samanlaisen "ei-liberaalin" maan kuin Turkki tai Venäjä, ja äärioikeistopuolue Jobbik väläytteli viime vuonna Venäjän tyyppistä järjestölakia, jossa ulkomaista rahoitusta saavat järjestöt joutuvat rekisteröitymään ulkomaisiksi agenteiksi.

Viime vuosina maa on saanut myös EU:lta kritiikkiä ihmisoikeuksien polkemisen ja oikeusvaltioperiaatteen kaventamisen vuoksi. EUobserverin mukaan Euroopan komissio on kuitenkin ilmoittanut, ettei se voi ottaa kantaa Norjan ja Unkarin väliseen tapaukseen, koska kyseessä ovat Norjan rahat.

Toinen ratsatuista järjestöistä, Demnet, on todennäköisesti myös suomalaisen Eettisen kaupan puolesta (Eetti) ry:n tuleva kumppani. Järjestöjen on tarkoitus aloittaa useamman muun eurooppalaisjärjestön kanssa EU-rahoitteinen hanke, joka liittyy solidaarisuustalouteen.

Eetin vt. toiminnanjohtajan Anna Ylä-Anttilan mukaan Demnet on yhä tulossa mukaan hankkeeseen, kunhan järjestö saa tietokoneensa takaisin.

OIKAISU 15.9. Demnetin ja Eetin hanke käsittelee solidaarisuustaloutta, ei kenkäteollisuuden vastuullisuutta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia