Unkari tiukentaa järjestöjen kontrollia – lakiluonnoksessa kaikuja Venäjältä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Unkari tiukentaa järjestöjen kontrollia – lakiluonnoksessa kaikuja Venäjältä

Uusi laki vaatisi ulkomaista rahoitusta saavat järjestöt rekisteröitymään uudelleen. Luonnos muistuttaa Venäjän pahamaineista ulkomaanagenttilakia, varoittaa ihmisoikeusjärjestö Amnesty.

Unkari suunnittelee uutta lakia, joka vaatisi ulkomaista rahoitusta saavia järjestöjä rekisteröitymään uudelleen. Laki mustamaalaisi niiden maineen ja vaikeuttaisi niiden toimintaa, varoittaa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Lakiluonnoksen mukaan ulkomaista rahoitusta yli 24 000 euroa vuodessa saavien järjestöjen pitäisi rekisteröityä "kansalaisjärjestönä, jota rahoitetaan ulkomailta" ja panna tämä teksti myös jokaiseen julkaisuunsa. Amnestyn mukaan ehdotuksessa on kaikuja Venäjän samatyyppisestä laista, jossa ulkomaista rahoitusta saavista järjestöistä käytetään neuvostoajoilta peräisin olevaa leimaavaa nimitystä "ulkomainen agentti". Monet järjestöt ovat joutuneet supistamaan tai lopettamaan toimintansa lain vuoksi.

Unkarissa lain rikkomisesta seuraisi varoitus, sakko tai toimintaoikeuden jäädytys. Lakia on perusteltu yrityksellä taistella rahanpesua ja kansainvälistä terrorismia vastaan. Ehdotuksessa viitataan myös pelkoon siitä, että ulkomaalaisrahoitteiset järjestöt voivat toimia ulkomaisten intressien mukaisesti ja näin vaarantaa Unkarin suvereniteetin ja turvallisuuden.

Amnestyn mukaan laki on paremminkin hyökkäyssuunnitelma kansalaisyhteiskuntaa vastaan.

"Laki on ohuesti naamioitu yritykseksi suojella Unkarin intressejä, mutta sillä olisi päinvastaiset vaikutukset. Se mustamaalaisi ja häiritsisi järjestöjä ja vaikeuttaisi niiden kykyä suojella ihmisoikeuksia ja toimittaa arvokkaita palveluita unkarilaisille", sanoo järjestön Euroopan johtaja John Dalhuisen tiedotteessa.

Amnesty muistuttaa, että Unkarissa on jo ollut vuodesta 2011 alkaen voimassa järjestölainsäädäntö, jonka vuoksi järjestöt joutuvat jo nyt raportoimaan julkisesti ulkomaisesta rahoitustaan vuosittain.

Lain taustalla on pääministeri Viktor Orbánin oikeistolainen Fidesz-puolue, joka on aiemminkin kritisoinut kansalaisjärjestöjä sekä herättänyt huolta myös pakolaisvastaisilla kommenteillaan ja toimillaan. Orbánin tavoitteena on hänen omien sanojensa mukaan "epäliberaali" demokratia.

Viime viikolla Unkarissa hyväksyttiin myös laki, joka käytännössä ajaa maasta Keskieurooppalaisen yliopiston. Yliopistoa rahoittaa unkarilais-yhdysvaltalainen George Soros, joka tunnetaan liberaalien arvojen ajajana. Viikonloppuna tuhannet ihmiset protestoivat lakia vastaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia