USA:n asevienti helpottuu | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

USA:n asevienti helpottuu

Yhdysvaltain asevienti vapautuu merkittävästi uusien sääntöjen ansiosta, kirjoittaa Ramy Srour.

(IPS) -- Yhdysvaltain asevienti vapautuu merkittävästi lokakuussa voimaan tulleiden uusien sääntöjen ansiosta. Muutosten pelätään vaarantavan ihmisoikeuksia ja amerikkalaisten henkiä eri puolilla maailmaa.

Aseviennin vapautuminen on osa presidentti Barack Obaman hallituksen vuonna 2010 alkanutta pyrkimystä vähentää vientikaupan rajoituksia.

Uudet säännöt määrittelevät valtaosan vietävästä asemateriaalista soveltuvaksi sekä sotilas- että siviilikäyttöön. Kaksoiskäyttöön sopivien tavaroiden kauppaa ei säännellä kansainvälisin rajoituksin, entinen ulkoministeriön virkamies ja nykyinen turvallisuuskonsultti William J. Lowell kertoo.

Hänen mukaansa jopa 75 prosenttia aseviennistä siirtyy ulkoministeriöltä kauppaministeriön alaisuuteen ja valvonnan ulkopuolelle. Kyse on muun muassa lentokoneiden osista, sähkölaitteista, yönäkölaitteista ja automaattiaseista.

"Sallimalla näiden tavaroiden myynti ilman rajoituksia ja lisenssejä annetaan Kiinan ja Iranin kaltaisille maille mahdollisuus saada teknologiaamme ja varaosiamme rajoituksitta. Pitkällä tähtäimellä se voi vaarantaa amerikkalaisten henkiä", lakimies Steven W. Pelak kommentoi.

"Ihmisoikeuksia polkevien maiden aseostojen helpottuminen huolestuttaa", lisää Adotei Akwei Amnesty Internationalin Yhdysvaltain osastosta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia