Uusi perustuslaki herättää tyytymättömyyttä Nepalissa
Seitsemän vuotta väännetty laki on viimein valmis, mutta sekä vähemmistöt että hinduenemmistö kaipaavat muutoksia.
Nepalissa on hyväksytty uusi perustuslaki vuosien väännön jälkeen, mutta monen mielestä se ei vieläkään huomioi riittävän kattavasti monietnisen maan kaikkien ryhmien oikeuksia.
Nepalin pääpuolueet pääsivät perustuslaista sopuun kesäkuussa. Kesän mittaan laista on vielä neuvoteltu, ja lopullisesti laki tuli voimaan sunnuntaina.
Uuden perustuslain mukaan Nepal on maallinen liittovaltio, jossa on seitsemän osavaltiota ja näillä omat ministerit ja lainsäädäntöelimet. Maassa on yli sata etnistä ryhmää, ja vähemmistöjen oikeudet aiotaan ottaa huomioon takaamalla näille riittävästi paikkoja parlamentissa.
Guardian-lehden mukaan kansa hurrasi perustuslain hyväksymiselle kaduilla, mutta kaikki eivät kuitenkaan ole tyytyväisiä. Osan mielestä parlamenttipaikkoja tarvitaan vähemmistöille lisää, osa haluaa lisää osavaltioita. Osa hinduenemmistöstä olisi myös halunnut tehdä maasta hindulaisen.
Perustuslakia vastaan on protestoitu Nepalissa viime viikot. Yli 40 ihmistä on kuollut. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sanoi tänään, että suurin osa kuolleista on mielenosoittajia, ja kuolemat liittyvät ylimitoitettuun voimankäyttöön. Järjestön mukaan haavoittuvimpien ja naisten oikeuksia ei suojella perustuslaissa riittävästi.
Perustuslakia alettiin suunnitella Nepalissa vuonna 2006 päättyneen sisällissodan jälkeen. Aiemman, väliaikaisen perustuslain piti olla voimassa vain pari vuotta, mutta lopulta uuden perustuslain luontiprosessi venyi seitsemään vuoteen puolueiden kiistellessä keskenään. Prosessia ovat hankaloittaneet tänä vuonna myös keväällä iskeneet kaksi voimakasta maanjäristystä, joissa kuoli noin 8 900 ihmistä.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia