Uusi sairaala syö Lesothon budjettia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Uusi sairaala syö Lesothon budjettia

Kehitysmaiden ensimmäisen julkisen ja yksityisen sektorin yhteisen sairaalan menot ovat kolminkertaiset vanhaan sairaalaan verrattuna.

(IPS) -- Afrikkalaisessa Lesothossa toimii kehitysmaiden ensimmäinen julkisen ja yksityisen sektorin yhteinen sairaala. Se nielee yli puolet maan terveysbudjetista.

Pääkaupunki Maserussa toimivan Kuningatar Mamohaton muistosairaalan perustamisesta sovittiin Maailmanpankin alaisen Kansainvälisen rahoitusyhtiön IFC:n johdolla.

Sopimuksen mukaan yksityinen Tsepong-yhtymä saa noin 25 prosentin tuoton sairaalan pyörittämisestä. Sairaala avattiin kolme vuotta sitten, ja sopimus on voimassa seuraavat 18 vuotta. IFC edusti neuvotteluissa Lesothon hallitusta.

Sopimus pakottaa viranomaiset karsimaan terveydenhuollon ohella myös koulutuksen ja maatalouden menoja. Pahimmin leikkaukset kohdistuvat maaseutuun, jolla asuu 75 prosenttia parimiljoonaisesta väestöstä.

Uuden sairaalan piti maksaa saman verran kuin vanha. Brittiläisen Oxfam-järjestön raportin mukaan sairaalan menot ovat kuitenkin kolminkertaiset vanhaan sairaalaan verrattuna.

Maan terveysbudjetista sairaala haukkaa 51 prosenttia. Lesothon hallitus aikoo kasvattaa terveysbudjettia tulevina vuosina, mutta 84 prosenttia lisäyksestä on korvamerkitty sairaalalle.

IFC suunnittelee samanlaisia projekteja Nigeriassa ja Beninissä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia