Uusiutuva energia hyvässä kasvussa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Uusiutuva energia hyvässä kasvussa

Investoinnit uusiutuvaan energiaan kasvoivat viime vuonna 17 prosenttia.

(IPS) -- Kahden heikon vuoden jälkeen investoinnit uusiutuvaan energiaan kasvoivat maailmassa viime vuonna 17 prosenttia ja yltivät noin 270 miljardiin dollariin (dollari on 0,91 euroa), kertoo YK:n ympäristörahaston Unepin raportti.

Tuuli, aurinko, biomassa, jäte, maalämpö sekä pienet vesi- ja merivoimalat tuottivat viime vuonna 9,1 prosenttia maailman sähköstä. Vuonna 2013 osuus oli 8,5 prosenttia.

Uusiutuvan energian osuus vähensi hiilidioksidipäästöjä 1 300 miljoonaa tonnia verrattuna siihen, että sama määrä sähköä olisi tuotettu fossiilisilla polttoaineilla. Määrä vastaa tuplasti lentoliikenteen päästöjä, raportissa lasketaan.

"Uusiutuvat lähteet muodostivat vuonna 2014 lähes puolet uudesta energiantuotantokapasiteetista koko maailmassa", sanoo Unepin pääjohtaja Achim Steiner. Hän arvioi suuntauksen vahvistuvan teknologian halpenemisen ja päästöjen vähentämistarpeen myötä. Edes öljyn hinnan halpenemisen ei uskota vaihtavan suuntaa.

Eniten uusiutuviin sijoitti viime vuonna Kiina: 83 miljardia dollaria. Summa on maan ennätys ja 39 prosenttia edellisvuotista suurempi. Kakkosena oli Yhdysvallat 38 miljardin dollarin investoinneilla, Japani pääsi lähes 36 miljardiin dollariin. Euroopan unionin sijoitusten yhteissumma oli 58 miljardia dollaria, mutta kasvu jäi alle prosenttiin.

Kehitysmaista uusiutuvaan energiaan sijoittivat yli miljardi dollaria myös Brasilia, Intia, Etelä-Afrikka, Indonesia, Chile, Meksiko, Kenia ja Turkki.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia