Vaateketjuja vaaditaan kantamaan vastuunsa Bangladeshissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vaateketjuja vaaditaan kantamaan vastuunsa Bangladeshissa

Niin YK:n asiantuntijat kuin kansainväliset ammattiliitot vaativat globaaleja vaateketjuja kantamaan vastuunsa ja parantamaan työläisten oikeuksia ja turvallisuutta.

YK:n asiantuntijat sekä ammattiliitot ympäri maailmaa vaativat kansainvälisiä vaateketjuja kantamaan vastuunsa Bangladeshissa.

Viime kuussa sattunut vaatetehtaan romahdus on vienyt jo yli tuhannen ihmisen hengen ja ruumiita etsitään edelleen. Vaikka rakennus oli todettu vaaralliseksi, sitä ei otettu pois käytöstä ja työntekijät pakotettiin romahtamaisillaan olevan rakennuksen sisälle töihin.

Ammattiliitot vaativat, että yritykset sitoutuvat palo- ja rakennusturvallisuuden kehittämiseen. Liitot keräävät yrityksiltä sitoumuksia sopimukseen, jolla sitoudutaan kehittämään tehtaiden turvallisuutta. Isoista ketjuista muun muassa H&M ja Zara ovat jo allekirjoittaneet sopimuksen ja loput julkistetaan tänään. Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskus SASK:in tietojen mukaan yhtään suomalaista yritystä ei tähän mennessä ole allekirjoittanut.

YK-asiantuntijat vaativat puolestaan, että yritykset auttavat Bangladeshin hallitusta ja kansalaisjärjestöjä parantamaan työläisten oikeuksia. Asiantuntijaryhmä muistuttaa, että yritysten tulee noudattaa YK:n ihmisoikeuksia ja liiketoimintaa koskevia periaatteita, jolloin työläisten ihmisoikeuksista pidetään huolta.

Asiantuntijaryhmä vaatii myös, että Bangladeshin hallitus tutkii tapauksen perusteellisesti ja saattaa vastuuseen ne tahot, joiden ansiosta rakenteiltaan vaarallinen tehdas oli ylipäätään vielä toiminnassa ja työntekijät pakotettiin sen sisälle. Hallituksen on myös perusteellisesti parannettava työntekijöiden oikeuksia, ryhmä vaatii.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia