Väkivalta ei ole kadonnut Länsirannalta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Väkivalta ei ole kadonnut Länsirannalta

Israelilaissotilas ampui 17-vuotiasta Nihaadia selkään tarkastuspisteellä. Hän on vain yksi niistä tuhansista palestiinalaisista, jotka loukkaantuvat vuosittain.

Maailma.netin toimittaja Teija Laakso työskentelee kansainvälisessä EAPPI-ohjelmassa vapaaehtoisena Länsirannalla tammi–huhtikuussa 2014.

Nihaad on laiha, hän näyttää pelokkaalta ja puhuu hiljaisella äänellä. Perheen mukaan hän on 17, käy lukion toiseksi viimeistä luokkaa ja on menossa puolen vuoden kuluttua naimisiin.

Nihaad makaa Rafidian sairaalan sängyssä Nablusin kaupungissa Länsirannalla. Hän on ollut viimeiset kahdeksan päivää sairaalassa, koska sai luodin selkäänsä tarkastuspisteellä.

Mielenosoituksista kuulun Kafr Qaddumin kylästä kotoisin olevan Nihaadin sekä hänen perheensä mukaan tyttö oli naapureidensa auton takapenkillä matkalla kohti Nablusia, kun Israelin sotilaat yrittivät pysäyttää auton tilapäisellä tarkastuspisteellä.

Tie, jota Nihaadin naapurit käyttivät, on muiden Länsirannan pääteiden tavoin niin sanottua C-aluetta – palestiinalaisaluetta, jota Israel hallinnoi. Teiden varsilla voi olla pysyviä tai tilapäisiä tarkastuspisteitä, samoin kuin kyliin johtavien teiden suulla. Niiden avulla kontrolloidaan palestiinalaisten liikkumista.

Nihaad kertoo, että autonkuljettaja ei kuullut sotilaiden käskyä pysäyttää autoa. Auton edettyä noin 30 metriä sotilaat ampuivat yhden laukauksen.

Se osui takapenkillä ollutta Nihaadia selkään. Rafidian sairaalan ylihoitajan mukaan luodinsirpaleet ovat tehneet useita haavoja ja ovat lähellä tytön kohtua. Nyt häntä tarkkaillaan – jos sirpaleet eivät aiheuta ongelmia, hän ei ehkä tarvitse leikkaushoitoa. Vaarana ovat kuitenkin tulehdukset.

Nihaadin tapaus ei ole poikkeuksellinen. Vaikka Israelin ja palestiinalaisten välillä ei ole ollut vuosiin avointa sotaa, väkivalta on jokaviikkoista. YK:n Palestiinalaisalueen humanitaaristen asioiden koordinaatiotoimiston OCHA:n (pdf) mukaan samalla viikolla, kun Nihaad koki onnettomuutensa, Israelin armeija haavoitti 26:ta ihmistä.

OCHA:n mukaan vuonna 2012 pelkästään Länsirannalla loukkaantui yli 3 100 ihmistä, ja väkivalta on kasvussa. Myös Amnesty International raportoi tänään väkivallan huolestuttavasta kasvusta. Järjestö dokumentoi viime vuonna 22 siviilin kuolemaa Länsirannalla.

EAPPI-vapaaehtoisten esittämät mielipiteet ovat henkilökohtaisia eivätkä välttämättä edusta lähettävän tahon (Kirkon Ulkomaanapu) mielipidettä.

OIKAISU: Amnestyn mukaan 22 siviiliuhrista raportoitiin viime vuonna, ei viimeisten kolmen vuoden aikana.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia