VaLa pettynyt rahankeräyslain uudistuksiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

VaLa pettynyt rahankeräyslain uudistuksiin

Sisäministeriön esityksillä ei tuoda tarvittavaa selkeyttä järjestöjen muuttuvalle varainhankinnalle.

Eduskunnan käsiteltäväksi siirretty oikeusministeriön rahankeräyslakiesitys ei vastaa riittävästi varainhankintaa tekevien järjestöjen tarpeisiin, sanoo Vastuullinen Lahjoittaminen ry.

Järjestön mukaan nykymuodossaan esitys painottuu liikaa rahankeräysluvan saajien laajennukseen. Sisäministeriön esityksen mukaan jatkossa rahankeräyslupa voitaisiin myöntää, vaikka lupaa hakevan kaikki toiminta ei olisikaan yleishyödyllistä.

Samalla luterilaiselle ja ortodoksiselle kirkolle sekä yliopistoille ollaan antamassa oikeudet varainhankintaan rahankeräyksillä.

VaLan mukaan luvansaajajoukon laajennus aiheuttaa kuitenkin pohdintaa julkisen sektorin ja kolmannen sektorin rooleista yhteiskunnassa.

"Nykyisessä hallitusohjelmassa on kansalaisjärjestöjen roolin selkeyttäminen tunnustettu, ja nyt on tärkeää, että laki ja julkinen palvelu tukevat tätä tavoitetta", järjestön pääsihteeri Pia Tornikoski arvioi.

Lakiesityksestä puuttuu myös viranomaistoiminnan ajantasaistaminen tähän päivään, järjestö arvioi. Järjestötoiminnassa on monilta osin siirrytty uusiin, nopeisiin rahankeräystempauksiin, jotka kuitenkin kärsivät vanhanaikaisen ja jäykän lainsäädännön epäselvyyksistä. VaLa on jo useana vuonna kritisoinut lupaviranomaisen hidasta palvelua ja epäselvyyksiä rahankeräysanomusten tulkinnassa.

Esimerkiksi Filippiinien hirmumyrskyn kaltainen ennakoimaton katastrofi on aiheuttanut nopeaa toiminnan tarvetta avustusjärjestöissä, mutta nykytilanteessa niiden on pahimmillaan pitänyt viivästyttää keräyskampanjoita tai jopa olla järjestämättä niitä kokonaan, VaLa sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia