Välimeri koitunut tänä vuonna yli 150 siirtolaislapsen kohtaloksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Välimeri koitunut tänä vuonna yli 150 siirtolaislapsen kohtaloksi

Lähes 37 000 ihmistä on saapunut tänä vuonna Eurooppaan keskisen Välimeren reittiä. Etenkin lasten määrä on kasvanut.

Siirtolaisia saapumassa Sisiliaan vuonna 2015.

Siirtolaisia saapumassa Sisiliaan vuonna 2015. Kuva: CC BY-NC-ND 2.0.

Yli 150 lasta on menettänyt henkensä tänä vuonna yrittäessään saapua Italiaan Pohjois-Afrikasta niin sanottua keskisen Välimeren reittiä pitkin. Todellinen luku on luultavasti vielä korkeampi, sillä monet lapset saapuvat yksin, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef.

Järjestön mukaan lasten osuus Italiaan tulevista siirtolaisista on noussut yli 40 prosenttia viime vuoteen verrattuna huolimatta siitä, että reittiä pidetään yhtenä maailman vaarallisimmista. Myös yksin tulevien lapsien määrä on kasvanut edellisvuodesta.

"On erittäin huolestuttavaa, että haavoittuvat ihmiset, muun muassa tuhannet lapset, riskeeraavat henkensä päästäkseen Eurooppaan käyttäen tätä äärimmäisen vaarallista reittiä. Tämä todistaa, että kun turvallisia ja laillisia teitä ei ole, epätoivoiset perheet ja lapset tekevät mitä tahansa paetakseen konfliktia, köyhyyttä ja riistoa", sanoo järjestön alueellinen johtaja Afshan Khan tiedotteessa.

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n mukaan tänä vuonna keskisen Välimeren reittiä pitkin Eurooppaan on tullut runsaat 36 700 ihmistä, noin 45 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. 898 on raportoitu kadonneeksi. 

Esimerkiksi viime viikonloppuna Välimereltä pelastettiin yli 8 300 siirtolaista, jotka olivat saapuneet 55 kumiveneellä.

Keskinen Välimeri on tärkeä siirtolaisreitti, sillä siirtolaisten tulo Turkista Kreikkaan on vaikeutunut viime vuonna solmitun EU:n ja Turkin pakolaissopimuksen vuoksi. IOM:n mukaan yhteensä tänä vuonna keskisen, itäisen ja läntisen Välimeren reittien kautta on tullut Eurooppaan lähes 43 000 ihmistä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia