Veolia vetätyy miehitetyltä palestiinalaisalueelta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Veolia vetätyy miehitetyltä palestiinalaisalueelta

Liikennealan yritys Veolia on lopettanut toimintansa miehitetyllä palestiinalaisalueilla laajan boikottikampanjan ansiosta.

Suomessakin toimiva liikennealan yritys Veolia on lopettanut toimintansa miehitetyillä palestiinalaisalueilla, tiedottaa Israeli Committee Against House Demolitions (ICAHD) Finland.

Mittava kansainvälinen boikottikampanja tuli yritykselle lopulta niin kalliiksi, että se päätti vetäytyä miehitetyltä alueelta. Tämä on ensimmäinen kerta, kun suuri eurooppalainen yritys vetäytyy alueelta kansainvälisen painostuksen vuoksi.

"Tämä osoittaa, että toimiessaan yhdessä yli kansallisten rajojen kansalaisjärjestöt pystyvät vaikuttamaan suuryritysten toimintaan ja puolustamaan ihmisoikeuksia tehokkaasti", kommentoi ICAHD Finlandin puheenjohtaja Bruno Jäntti.

Veolia menetti 18 miljardin euron edestä sopimuksia Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Kuwaitissa, sillä boikottikampanjalla vaadittiin viranomaisia olemaan solmimatta sopimuksia yrityksen kanssa.

Boikottiin osallistuttiin myös Suomessa. Esimerkiksi Tampereen kaupunki vetäytyi sopimuksesta vasemmistoliiton tekemän ihmisoikeusaloitteen vuoksi.

Yrityksellä oli osuus siirtokunnat Israeliin yhdistävästä raitiovaunuprojektista ja kaatopaikasta palestiinalaisalueilla, jonne oli viety jätteitä Israelista ja laittomista siirtokunnista. Molemmat hankkeet on nyt lopetettu.

YK:n ihmisoikeusneuvoston mukaan raitiovaunuprojekti rikkoi kansainvälistä oikeutta ja YK:n yleiskokous oli jo pitkään vaatinut Israelia lopettamaan jätteiden sijoittamisen palestiinalaisalueelle.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia