Vesipula uhkaa Lähi-itää ja Pohjois-Afrikkaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vesipula uhkaa Lähi-itää ja Pohjois-Afrikkaa

Lähi-itä ja Pohjois-Afrikka saattavat muuttua asuinkelvottomiksi jo muutamassa vuosikymmenessä. Syynä on alueen makeavesivarastojen kutistuminen kolmannekseen aiemmasta.

Lähi-itä ja Pohjois-Afrikka saattavat muuttua asuinkelvottomiksi jo muutamassa vuosikymmenessä. Syynä on alueen makeavesivarastojen kutistuminen kolmannekseen aiemmasta 40 viime vuoden aikana.

Alueen 22 maassa asuvien 400 miljoonan ihmisen juomavesivarannot ovat vähäiset. Myös maataloudella on käytössään yhä vähemmän vettä kasvavan väestön ravinnontarpeen tyydyttämiseen.

Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa on henkeä kohden vettä nyt vain kymmenesosa siitä, mitä ihmisillä keskimäärin. Aiempaa lämpimämmät säät voivat lyhentää kasvukautta jopa 18 päivällä ja vähentää viljelyskelpoisen maan määrän 55:stä 27 prosenttiin jo kuluvan vuosisadan loppuun mennessä.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAOn mukaan maatalous käyttää jo nyt 85 prosenttia saatavilla olevista vesivaroista ja yli 60 prosenttia alueen vedestä on lähtöisin kansallisten ja alueellisten rajojen ulkopuolella.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia