Vuohet pelastavat kuivuuden seurauksilta Etelä-Afrikassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vuohet pelastavat kuivuuden seurauksilta Etelä-Afrikassa

Kehityshankkeessa kannustetaan ihmisiä siirtymään vuohitarhaukseen, sillä vuohet kestävät lehmiä paremmin kuivuutta ja sopeutuvat ilmastonmuutokseen muutenkin luontevammin.

(IPS) -- Eteläafrikkalainen Bongekile Ndimande on menettänyt yli 30 nautaa viime vuonna alkaneen ankaran kuivuuden seurauksena. Onneksi vuohet selviytyivät.

Ilmastonmuutos ja El Niño toivat eteläiseen Afrikkaan alueen historian pahimpiin kuuluvan kuivuuden, jonka seurauksena jopa 40 miljoonaa ihmistä on ruoka-avun tarpeessa.

Ncunjanan kylässä Etelä-Afrikan KwaZulu Natalin maakunnassa tilaa pitävä Ndimande onkin siirtynyt kokonaan vuohiin, jotka kestävät ilmastonmuutosta karjaa paremmin.

Lehmät menetettyään nainen on pystynyt lisäämään vuohilaumaansa 30:stä 57 aikuiseen ja 15 kiliin. Hän myi viime vuonna kuusi vuohta noin 60 euron kappalehintaan ja sijoitti rahat uuden tiilitalon rakentamiseen.

Vuohitarhat tuplataan

Ndimane on hyötynyt Mdukatshani-järjestön maaseudun kehityshankkeesta. Se aikoo kaksinkertaistaa KwaZulun vuohitarhauksen tukemalla 7 000:ta naisyrittäjää ja luomalla 600 työpaikkaa alueen nuorille. Etelä-Afrikan valtion ja maakunnan ohella hanke saa tukea Heifer International -järjestöltä.

"Saan sekä ruokaa että tuloja vuohista, jotka voi myydä paljon nopeammin kuin naudat", Ndimane kiittelee.

Vuohia ylistää myös Mdukatshanin kehityshankkeen johtaja Rauri Alcock: ne pärjäävät kuivuuden sekä haavoittuvan ja muuttuvan ympäristön kanssa paljon paremmin kuin lehmät.

"Huomiomme keskittyy naisiin, koska he ovat monen perheen pääelättäjiä ja alttiina muutosten aiheuttamille riskeille. Vuohet, naiset ja ilmaston lämpeneminen muodostavat toimivan yhtälön", hän selittää.

Puuaines maistuu vuohille

Alcockin mukaan hanke auttaa tarhaajia pitämään kilit hengissä, jotta he pääsevät hankkimaan tuloja vuohien myynnillä.

Vuohien kyky sopeutua ilmastonmuutokseen liittyy myös kasvillisuuteen. "Ilmakehän lisääntynyt hiilidioksidi lisää kasvien puuainesta. Vuohet soveltuvat hyvin harventamaan pensaikkoa ja saavat siitä sopivaa ravintoa", tutkija Sikhalazo Dube sanoo.

Karjan rehun vähetessä vuohitarhaus on hänen mukaansa ihanteellinen ratkaisu. "Pieni vuohilauma pärjää suppealla alueella ja vähällä rehulla. Vailla omia tiluksia olevat naiset ja nuoretkin voivat päästä sen avulla tulonhankinnan alkuun", Dube pohtii.

Alcockin mukaansa myös karjaa pitävät miehet ovat jo huomanneet, että vuohet helpottavat sopeutumista ilmastonmuutokseen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia