WHO: Hiv-lääkitys aloitettava aiemmin myös kehitysmaissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

WHO: Hiv-lääkitys aloitettava aiemmin myös kehitysmaissa

Uusi suositus nostaisi toteutuessaan hoidon piiriin kuuluvien määrää merkittävästi.

Maailman terveysjärjestö WHO on julkistanut uuden ohjeistuksen, joka suosittaa, että hivin etenemisen hidastamiseen käytettävä antiretroviraalinen hoito aloitettaisiin nykyistä aiemmin myös kehitysmaissa.

Taudin pahentuminen voidaan estää sitä tehokkaammin, mitä aiemmin hoito on aloitettu. Kontrollitoimenpiteitä, joissa säännöllisesti tarkastetaan viruksen määrä verestä, tulee lisätä, WHO ohjeistaa. Myös äidin lapseen tartuttaman hivin todennäköisyyttä voidaan tehokkaasti estää hyvällä hoidolla.

Kansainvälinen Lääkärit ilman rajoja -järjestö (MSF) kiittelee suositusta ja muistuttaa, että myös kansainvälisen yhteisön tukea tarvitaan.

"Aikaisella hoidolla on merkittävä rooli siinä, että ihmiset pysyvät terveempinä. Hoito ehkäisee myös paremmin taudin leviämisen yhteisöissä. Tarvitaan kuitenkin poliittista tahtoa ja taloudellista tukea, jotta nämä suositukset saadaan toteutettua ripeästi", sanoo järjestön puheenjohtaja Unni Karunakara.

Uusi suositus nostaisi toteutuessaan hoidon piiriin kuuluvien määrää merkittävästi.

"Kansainvälinen yhteisö ei saa myöskään unohtaa konfliktin keskellä taistelevia epävakaita valtioita, jossa hoitoa on vaikeampi järjestää. Hoidossa tulee ottaa erityisesti huomioon kaikkein haavoittuvimmat ryhmät, kuten esimerkiksi köyhät maanviljelijät, kommentoi MSF:n Etelä-Afrikan koordinaattori Gilles van Cutsem.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia