WHO panttaa tärkeää tutkimustaan Irakin sodasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

WHO panttaa tärkeää tutkimustaan Irakin sodasta

Asiantuntijat ovat hämmästyneitä miksi jo viime vuonna valmistunutta sikiövaurioraporttia ei ole julkistettu.

Tutkijat ja kansalaisaktivistit ovat hämmästyneitä Maailman terveysjärjestö WHO:n ja Irakin terveysministeriön yhteisen Irakin sodan terveyshaittoja käsittelevän tutkimusraportin viivästymisestä. Tutkijat ja aktivistit vaativat yhteisessä kannanotossa tutkimuksen pikaista julkistamista.

Tutkimus on yksi ensimmäisistä kattavista tilastollisista selvityksistä Irakin sodan vaikutuksista sikiövaurioiden yleistymiseen. Raportin oli määrä tulla julki jo viime vuoden marraskuussa.

Yhdysvallat liittolaisineen käyttivät Irakin sodan ja miehityksen aikana arvioiden mukaan (pdf) 440 tonnia köyhdytettyä uraania sotatoimissa.

Terveysongelmat ovat tilastojen mukaan lisääntyneet hälyttävästi 2000-luvulla, erityisesti hyökkäyksen kohteiksi joutuneissa kaupungeissa. Aiempien kansainvälisten tutkimusten mukaan esimerkiksi Fallujahissa sikiövaurion todennäköisyys on kasvanut jopa 17-kertaisesti. 

Perusteellista pitkän aikavälin vertaisarvioitua tutkimusta ei kuitenkaan ole aiheesta vielä tehty, vaikka sitä on vaadittu jo pitkään. WHO:n tähän mennessä tekemät tutkimukset ovat heikkolaatuisia, eivätkä tarkastele selkeästi edellä mainittuja syy-seuraussuhteita, kirjoittaa toksikologian tutkija Mozhgan Savabieasfahani.

"Raportin viivästyminen maksaa ihmishenkiä ja se pitäisi nyt julkistaa pikimmiten", Savabieasfahani sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia