World Vision: Poikien ongelmat uhkaavat unohtua kehitysyhteistyössä
Useimmat lahjoittajat haluavat kummilapsekseen mieluiten tytön.
Poikien kohtaamat ongelmat uhkaavat jäädä huomiotta kehityspolitiikassa, sanoo kehitysyhteistyöjärjestö Suomen World Vision.
Kehityspolitiikassa on jo pitkään korostettu tyttöjen aseman vahvistamista, ja tyttöjen ja naisten aseman parantaminen on myös yksi Suomen uuden kehityspoliittisen selonteon painopisteistä. World Vision korostaa, että tyttöjen oikeuksien edistäminen on edelleen tärkeää, mutta poikienkin asema kaipaa parannusta.
Poikien kohtaamat ongelmat liittyvät esimerkiksi väkivaltaan, koulutuksen puutteeseen, heikkoon toimeentuloon, lapsiavioliittoon ja -isyyteen sekä miehen mallin asettamiin paineisiin. 11–13-vuotiaat pojat saatetaan katsoa elatusvelvollisiksi, ja he joutuvat elättämään perhettään erilaisilla hanttihommilla ilman koulutusta.
"Äärimmäisessä köyhyydessä asuvien poikien haasteet pohjaavat jo varhaislapsuuteen. Lähes 70 prosenttia ohjelma-alueidemme lapsista on kokenut tai todistanut perheväkivaltaa. Koska poikien ajatellaan kestävän enemmän, heitä kuritetaan ja rangaistaan pienestä pitäen usein tyttöjä kovakouraisemmin", sanoo Suomen World Visionin ohjelmajohtaja Annette Gothóni järjestön tiedotteessa.
Tyttöjen suosiminen näkyy myös kummien toiveissa. World Vision kerää osan kehitysyhteistyörahoitukseen kummeilta, ja järjestön mukaan useimmat lahjoittajat haluavat mieluiten kummilapsekseen tytön. Tyttöihin verrattuina poikia on koko ajan 20–30 prosenttia enemmän vailla omaa kummia. Yli 10-vuotiaalle pojalle on käytännössä mahdotonta löytää omaa kummia, vaikka kummimaksuista hyötyykin koko yhteisö.
Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia