Yhä harvempi alle 5-vuotias kuolee | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yhä harvempi alle 5-vuotias kuolee

Suomessa on maailman toiseksi alhaisin lapsikuolleisuus, käy ilmi UNICEFin raportista.

Viime vuonna kuoli kaksi kertaa vähemmän alle viisivuotiaita kuin vuonna 1990. Syynä on esimerkiksi ripuli-, keuhkokuume- ja tuhkarokkokuolemien tehokas ehkäisy, kertoo YK:n lastenjärjestö UNICEF.

Järjestön tiistaina julkistaman raportin mukaan lapsikuolleisuus on vähentynyt kaikkialla, mutta silti viime vuonna maailmassa kuoli yhä yli 17 000 lasta päivittäin. Vastasyntyneiden kuolemien osuus lapsikuolemista on kasvamassa.

"Vastasyntyneiden korkea kuolleisuus johtuu siitä, että äidit ja vauvat eivät saa heille kuuluvaa perusterveydenhuoltoa raskauden, synnytyksen ja synnytyksen jälkeisenä aikana. Tältä osin köyhien ja rikkaiden välinen eriarvoisuus on edelleen räikeää", kertoo Suomen UNICEFin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki.

Tutkimukset osoittavat, että lähes kaikki maailman vauvat jäisivät henkiin, jos synnytyksessä olisi mukana koulutettu avustaja, UNICEF muistuttaa.

Puolet lapsikuolemista tapahtuu raportin mukaan Intiassa, Nigeriassa, Pakistanissa, Kongon demokraattisessa tasavallassa ja Kiinassa.

Suhteellisesti korkein lapsikuolleisuus on Angolassa, jossa 167 lasta tuhatta kohti kuolee ennen viidettä syntymäpäiväänsä. Suomessa lapsikuolleisuustilastot ovat useamman muun maan ohella maailman toiseksi matalimmat: tuhannesta alle 5-vuotiaasta kolme kuolee.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia