Guantánamossa kuoli jo yhdeksäs vanki | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Guantánamossa kuoli jo yhdeksäs vanki

Jemeniläismies oli kuvannut kuolemaa paremmaksi vaihtoehdoksi kuin olosuhteita vankilassa.

Yhdysvaltain Guantánamo Bayn sotilastukikohdan vankilassa sattui syyskuun alkupuolella yhdeksäs kuolemantapaus vankilan 10-vuotisen historian aikana. Jemeniläisen Adnan Farhan Abdul Latifin kuolinsyy on vielä epäselvä, mutta hän oli aiemmin yrittänyt itsemurhaa ja ollut nälkälakossa.

Latif oli otettu kiinni Afganistanin ja Pakistanin rajalta joulukuussa 2001 ja tuotu Guantánamoon yhtenä tukikohdan ensimmäisistä vangeista tammikuussa 2002. Häntä epäiltiin al-Qaidan rekrytoimaksi. New York Timesin mukaan hän sanoi itse tulleensa alueelle etsimään lääketieteellistä apua onnettomuudessa saamaansa päävammaan.

Latifin asianajajan mukaan tämä oli viettänyt suurimman osan ajasta eristyksessä. Oikeus määräsi Latifin vapautettavaksi vuonna 2010, mutta vetoomustuomioistuin kumosi päätöksen myöhemmin. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Latif itse oli kuvannut kuolemaa paremmaksi vaihtoehdoksi kuin elämisen vankilan olosuhteissa.

Latif oli yhdeksäs vanki, joka on kuollut Guantánamossa. Aiemmista kahdeksasta kuusi on tehnyt itsemurhan.

Amnestyn mukaan uusi kuolema korostaa tarvetta ratkaista pidätettyjen asema ja sulkea pidätyskeskus. Järjestö vaatii vangeille joko oikeudenkäyntejä tai vapautusta.

Guantánamon vankilassa on yhä 167 ihmistä. Presidentti Barack Obama lupasi kautensa aluksi sulkea vankilan, mutta ei ole onnistunut siinä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia