Yhdysvallat urkkinut Amnestya ja Human Rights Watchia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yhdysvallat urkkinut Amnestya ja Human Rights Watchia

NSA:n urkinta on ulottunut puhtaasti siviililuonteisiin kansalaisjärjestöihin, sanoo tietovuotaja Edward Snowden.

Tietovuotaja Edward Snowden sanoo Yhdysvaltain tiedustelupalvelu NSA:n vakoilleen järjestelmällisesti myös kansalaisjärjestöjä, kuten Amnesty Internationalia ja Human Rights Watchia. NSA:n urakoitsijana toiminut Snowden puhui videolinkin välityksellä Euroopan neuvoston järjestämässä kuulemistilaisuudessa tiistaina.

"NSA on kohdistanut erityistä vakoilua lukuisten puhtaasti siviililuonteisten kansalaisjärjestöjen tai ihmisoikeusjärjestöjen johtajiin ja työntekijöihin, myös Yhdysvaltain rajojen sisällä", Snowden sanoo.

Jo aiemmin mahdollisesta urkinnasta huolissaan ollut Amnesty International toteaa Snowdenin syytösten, jos ne ovat näytettävissä toteen, osoittavan ihmisoikeuksien parissa työskenteleviin kohdistuvan merkittävän vakoilu-uhan Yhdysvaltain ja Iso-Britannian tiedustelupalveluiden taholta. Järjestö vaatiikin vakoiluohjelmien täydellistä avaamista julkisuudelle.

"Yhdysvaltain korkein oikeus on aiemmin torjunut luottamuksellisen viestinnän kaappaamiseen liittyvät huolenaiheet spekulatiivisina. Snowdenin uusin paljastus osoittaa, että nämä huolet ovat kaikkea muuta kuin teoreettisia – ne ovat erittäin todellinen mahdollisuus", Amnestyn kansainvälisen oikeuden ja politiikan johtaja Michael Bochenek toteaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia