Yhdysvallat valjasti USAID:in kumoamaan Kuuban hallitusta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yhdysvallat valjasti USAID:in kumoamaan Kuuban hallitusta

Kehitysviraston operaatio oli kuin CIA:n käsikirjasta, sanovat kriitikot.

Yhdysvallat loi 2010-luvun alussa kehitysvirasto USAIDin kautta Kuubaan Twitteriä muistuttaneen puhelinpalvelun, jonka perimmäisenä tarkoituksena oli levittää Kuuban hallitusta vastustavia asenteita ja poliittista sekasortoa, kertoo Associated Press.

Nyt jo päättynyt ZunZuneo-projekti on aiheuttanut pienen skandaalin Yhdysvalloissa, jossa vastaavanlaiset operaatiot on yleensä yhdistetty maan keskustiedustelupalvelu CIA:han.

USAID on itsessään yksi maailman suurimmista kehitysjärjestöistä, jonka kautta virtaa vuosittain miljardeja dollareita kehitys- ja humanitaarista apua.

ZunZuneo toimi erilaisten ulkomaisten peiteyritysten kautta ja sillä oli parhaimmillaan kymmeniä tuhansia aktiivisia käyttäjiä. Yhteystietoja palvelun aloittamiseksi USAID keräsi Kuubasta vuodetuista tietokannoista.

Associated Pressin saamien tietojen mukaan palvelun tarkoituksena oli aluksi kasvattaa käyttäjien määrää lähettämällä viihde-, urheilu- ja säätiedotuksia tekstiviesteinä. Myöhemmässä vaiheessa palvelun käyttäjiä olisi kannustettu järjestämään hallituksen vastaisia mielenosoituksia ja protesteja.

Palvelun käyttäjätietoja käytetiin myös tiedusteluun. Käyttäjille ei kuitenkaan missään vaiheessa kerrottu palvelun tarkoituksesta tai sen rahoittaijista, Associated Press sanoo.

ZunZuneo katosi ilman ennakkovaroitusta vuoden 2012 puolivälissä.

Kuubalaiset toisinajattelijat ovat ilmaisseet huolensa salaisen ohjelman olemassaolosta, sillä heidän mukaansa salamyhkäisyys lisää Kuuban hallituksen vainoharhaisuutta kaikkea virallista politiikkaa vastustavaa toimintaa kohtaan.

Yhdysvaltojen hallitukset ovat viimeisen 60 vuoden aikana yrittäneet toistuvasti vaihtaa valtaa sen eteläisessä naapurivaltiossa. Kylmän sodan aikaan Fidel Castro yritettiin surmata muun muassa kätkemällä räjähteitä hänen sikareihinsa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia