Yhdysvalloissa katkaistaan koulusta vankilaan -kierrettä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yhdysvalloissa katkaistaan koulusta vankilaan -kierrettä

Viime vuosien väkivalta kouluissa on johtanut kurinpidossa "nollatoleranssiin", jota ihmisoikeusjärjestöt ovat moittineet liioitelluksi, kirjoittaa Carey L. Biron.

(IPS) -- Yhdysvaltain hallitus on antanut uudet koulukuria koskevat ohjeet. Tarkoituksena on katkaista putki, joka on viime vuosina vienyt yhä useampia nuoria suoraan koulusta vankilaan.

"Tavanomaisen koulukurin rikkomisen pitäisi viedä oppilas rehtorin puhutteluun eikä poliisin pakeille", oikeusministeri Eric Holder sanoo.

Viime vuosien ampumavälikohtaukset ja muu väkivalta kouluissa on johtanut kurinpidossa "nollatoleranssiin", jota ihmisoikeusjärjestöt ovat moittineet liioitelluksi.

Varsinkin kansallisiin vähemmistöihin kuuluvia ja vammaisia oppilaita on pientenkin rikkeiden perusteella erotettu koulusta määräajaksi tai kokonaan.

Opetusministeri Arne Duncanin mukaan erottamiset ovat keskiasteella yleistyneet 40 prosenttia 40 vuodessa ja koskevat nyt noin kahta miljoonaa oppilasta vuodessa. Erottamisten syynä on 95 prosentissa tapauksista väkivallaton rike, kuten myöhästely tai huono käytös.

"Jos lapsi ei ole koulussa, hänen riskinsä ajautua vankilaan vievälle polulle kasvaa", kiteyttää sääntöjen uudistamista vaatineen kansanliikkeen projektijohtaja Thena Robinson-Mock.

Tilastojen mukaan koululaisista 15 prosenttia on afroamerikkalaisia, mutta määräajaksi erotetuista oppilaista heihin kuuluu 35 prosenttia ja kahdesti erotetuista jo 44 prosenttia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia