Yhdysvalloissa murskataan takavarikoitua norsunluuta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yhdysvalloissa murskataan takavarikoitua norsunluuta

Yhdysvallat on Kiinan jälkeen suurin salakuljetetun norsunluun kohdemaa, kirjoittaa Carey L. Biron.

(IPS) -- Yhdysvallat on ensimmäisenä teollisuusmaana ryhtynyt tuhoamaan takavarikoitua norsunluuta. Kuusi tonnia Afrikasta ja Aasiasta salakuljetettua ainetta murskattiin marraskuussa.

"Haluamme viestiä, että Yhdysvallat ei hyväksy norsunluukauppaa ja sen varsinkin Afrikan elefanttikannalle aiheuttamaa tuhoa", Yhdysvaltain kala- ja villieläinvirasto perustelee. Tuhottu erä oli takavarikoitu 25 viime vuoden aikana ja sisälsi sekä kokonaisia syöksyhampaita että niistä valmistettuja esineitä.

Yhdysvaltain rikoslaki kieltää kaiken norsunluun maahantuonnin ilman asianmukaista sertifikaattia. Kotimainen norsunluukauppa on kuitenkin yhä sallittua.

Norsujen salakaato on nyt kiivainta vuosikymmeneen ja arviolta 95 eläintä tapetaan päivittäin. Laitonta eläinkauppaa valvova Cites-sopimusjärjestö on voimaton ammattimaisten rikollisliigojen edessä.

Yhdysvallat on Kiinan jälkeen suurin salakuljetetun norsunluun kohdemaa. USA:n ulkoministeriö lupasi marraskuussa miljoonan dollarin palkkion tiedoista, jotka johtavat Xaysavang-verkoston hajottamiseen. Ulkoministeri John Kerryn mukaan laosilainen ryhmä operoi Afrikassa, Etelä-Aasiassa ja Kiinassa tappaen muun muassa norsuja ja sarvikuonoja.

Takavarikoitua norsunluuta ovat aiemmin tuhonneet Filippiinit, Kenia ja Gabon.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia