Yhdysvalloissa väännetään kättä ruoka-avusta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yhdysvalloissa väännetään kättä ruoka-avusta

Presidentti Barack Obaman hallinnon esitys ruoka-avun antamisesta osin rahana on saanut ristiriitaisen vastaanoton.

Yhdysvalloissa on meneillään kiivas kädenvääntö ruoka-avusta. Presidentti Barack Obaman hallinto on esittänyt, että Yhdysvalloissa tuotetun viljan ja muiden elintarvikkeiden viennin sijaan ruoka-apu annettaisiin osin rahana.

Uutistoimistojen mukaan Valkoinen talo haluaisi siirtyä ruoka-avussa kokonaan rahalahjoituksiin. Vuoden 2014 talousarvioesityksessä kuitenkin esitetään, että noin puolet 1,4 miljardin dollarin ruoka-avusta käytettäisiin Yhdysvalloissa tuotetun ruoan ostamiseen ja kuljettamiseen.

Osa avustusjärjestöistä, useat tuottajajärjestöt ja sekä demokraattien että republikaanien edustajat vastustavat esitystä. Tukijoita ovat muun muassa avustusjärjestöt CARE ja Yhdysvaltojen Oxfam.

Obaman esityksen puolustajien mukaan apu tavoittaisi 17 miljoonaa ihmistä enemmän, mikäli vilja ostettaisiin köyhien maiden viljelijöiltä.

"Presidentin esitys takaisi ruokaa useammille nälkäisille nopeammin, edullisemmin ja tehokkaammin", toteaa Oxfamin kampanjoinnista vastaava apulaisjohtaja Paul O’Brien.

Yhdysvaltojen valtiontalouden tarkastusvirasto huomautti jo vuonna 2011 nykyisen järjestelmän tehottomuudesta ja kalleudesta. Esimerkiksi vuonna 2010 Yhdysvalloista vietiin 540 000 tonnia ruoka-apua, jonka hankkiminen ja kuljettaminen maksoi yli 300 miljoonaa dollaria.

Vastustajat suojelevat etujaan

Esitystä vastustavat 21 senaattoria ja 70 järjestöä, jotka lähettivät helmikuussa presidentille kirjeet sen jälkeen, kun Obaman suunnitelma vuosi julkisuuteen. Järjestöt muistuttavat kirjeessään, että Yhdysvalloilla on "maailman laajin, monipuolisin, luotettavin ja tehokkain ruoka-apuohjelma".

Avustusjärjestöistä kirjeen ovat allekirjoittaneet muun muassa International Relief Development sekä World Vision. Lukuisat tuottaja ja kuljetusalan järjestöt ovat myös kirjeen takana.

Senaattoreiden kirjeessä muistutetaan, että maatalouden viennin arvo vuonna 2010 oli kaikkiaan 108 miljardia dollaria.

"Meneillään olevan talouskriisin aikana meidän tulisi tukea talouden kasvavia aloja", kirjeessä sanotaan.

Ruoka-apuohjelmaa on yritetty uudistaa aikaisemminkin, mutta heikoin tuloksin. Esimerkiksi vuonna 2007 silloinen presidentti George W. Bush ehdotti samankaltaisia muutoksia, mutta kongressi murskasi pikaisesti suunnitelman maatalous-, kuljetus- ja avustusjärjestöjen tuella.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia