Yhdysvaltain monopoli Maailmanpankin johdossa horjuu
Ennennäkemätön kansainvälinen painostuskampanja vaikutti ratkaisevasti presidentti Obaman Maailmanpankin uudeksi johtajaksi nimeämän ehdokkaan valintaan.
Asiantuntijat kiittelevät korealaissyntyisen Jim Yong Kimin valintaa Yhdysvaltain ehdokkaaksi Maailmanpankin johtoon.
"Kim on mahtava ehdokas Maailmanpankille. Tuen häntä sataprosenttisesti", sanoi kehitysekonomisti Jeffrey Sachs, joka itsekin oli alun perin ehdolla paikalle.
Myös esimerkiksi taloustutkimuslaitos CEPR:n apulaisjohtaja Mark Weisbrot pitää Kimin valintaa historiallisena muutoksena valintaprosessissa.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama nimitti Kimin maaliskuussa maan ehdokkaaksi Maailmanpankin johtoon. Kim luultavasti valitaan, sillä Euroopan ja Yhdysvaltain epävirallisen sopimuksen mukaan Maailmanpankin johtaja on aina ollut amerikkalainen.
Prosessia on viime aikoina kritisoitu, ja esimerkiksi BRICS-maat – Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina, Etelä-Afrikka – ovat vaatineet, että paikan pitäisi olla auki kaikille maille.
Ehdolla Maailmanpankin johtoon onkin nyt kaksi muutakin asiantuntijaa: Nigerian talousministeri Ngozi Okonjo-Iweala sekä kolumbialainen ekonomisti Jose Antonio Ocampo.
Vaikka kumpaakaan heistä tuskin valitaan, jo Kimin ehdokkuutta pidetään muutoksen merkkinä. Yleensä Yhdysvallat on nimittänyt virkaan pankkiireita ja poliitikkoja. Kim on kuitenkin amerikkalaisen huippuyliopiston Darthmouth Collegen johtaja, joka on toiminut muun muassa Maailman terveysjärjestön WHO:n aidstyön johtajana sekä perustanut Partners in Health -järjestön.
"On tullut aika, että maailman suurinta kehitysjärjestöä johtaa kehityksen ammattilainen", myös Obama itse sanoi IPSin mukaan.
Maailmanpankin nykyisen johtajan Robert Zoellickin viisivuotiskausi päättyy heinäkuussa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia