Yhdysvaltain tietovuotajalle rauhanpalkinto | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yhdysvaltain tietovuotajalle rauhanpalkinto

Kansainvälinen rauhanjärjestö palkitsee Bradley Manningin sotarikosten paljastamisesta.

Kansainvälinen rauhanjärjestö International Peace Bureau (IPB) on myöntänyt vuotuisen rauhanpalkintonsa Yhdysvaltain armeijan salaisia dokumentteja vuotaneelle Bradley Manningille.

"IPB uskoo, että kansalaisten korkeimpien moraalisten velvollisuuksien joukossa on paljastaa sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan. Manning noudatti tätä velvollisuutta paljastaessaan Yhdysvaltain armeijan rikokset", järjestön toinen johtaja Tomas Magnusson sanoo.

Perustelujen mukaan sotatoimiin liittyvien salaisuuksien paljastaminen on myös tärkeä tapa taistella sotaa vastaan ja tietovuotajat ovat tärkeitä demokratian ylläpitäjiä.

Rauhannobelisti Sean MacBriden nimeä kantava palkinto on määrä antaa virallisesti Tukholmassa syyskuussa.

Yhdysvaltain armeijan leivissä ollut Manning jäi kiinni vuonna 2010 vuodettuaan yli 700 000 diplomaattisähkettä sekä armeijan dokumenttia verkkoyhteisö Wikileaksille. Niistä kävi ilmi esimerkiksi siviilien kuolemaan johtanut Yhdysvaltain tekemä helikopteri-isku Irakissa.

Manningin oikeudenkäynti on Yhdysvalloissa parhaillaan meneillään. Viime viikolla tuomari kieltäytyi luopumasta syytteestä, jonka mukaan Manning on avustanut vihollista. Hän voi saada kovimmillaan elinkautisen vankeusrangaistuksen. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on kutsunut tuomarin päätöstä "oikeuden irvikuvaksi."

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia